Radnici Laste – za veće plate, protiv privatizacije preduzeća

U subotu 2. marta oko 50 radnika Laste iz pogona u Mladenovcu stupilo je u štrajk glađu. Osnovni zahtevi su povećanje plata, koje trenutno iznose oko 35 hiljada dinara i jasniji sistem obračuna plata. U nedelju su radnici Laste iz Barajeva i Smederevske Palanke posetili pogon u Mladenovcu i izrazili solidarnost sa svojim kolegama.

autobusi laste

„Plate u preduzeću su izuzetno niske, i nisu dovoljne za normalan život. Radi se previše za male pare. Osim toga, trenutno je u potpunosti nejasno na koji način se obračunavaju plate u preduzeću, i niko nije siguran koliku će primiti platu na kraju meseca, naveo je Željko Veselinović“, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga u izjavi za Mašinu.

Prema rečima Veselinovića obračun plata je netransparentan, a dugoročni razlog za štrajk je strah od privatizacije preduzeća.

„Godinama se radi na sistemskom urušavanju preduzeća, ne ulaže se, ne obnavlja se vozni park i plate su izuzetno niske. Fali dosta radnika u različitim sektorima preduzeća. Cilj je da se Lasta privatizuje, kako bi je preuzele privatne kompanije bliske vlastima. Lasta poseduje veliki broj stanica i profitabilnih linija koje bi mnogi privatni prevoznici voleli da preuzmu.“

Već u ponedeljak je smenjen generalni direktor Laste, ali i dalje nije postignut dogovor sa radnicima u vezi sa zahtevima. Ipak, radnici su odlučili da privremeno prestanu sa štrajkom glađu do petka, kada bi trebalo da se zna da li će biti postignut dogovor.

„Smena generalnog direktora ne znači puno. Oni su topovsko meso koje vlast iskoristi kada se radnici pobune kako bi mogli da se opravdaju pred javnošću. Ukoliko se ne postigne dogovor do petka i plate ne budu bile u visini republičkog proseka, biće nastavljen štrajk glađu. Radnicima iz Mladenovca će se onda u štrajku priključiti i radnici iz pogona u Barajevu i Smederevskoj Palanci, pa će u eventualnom štrajku biti više od 200 ljudi“, naveo je Veselinović.

L.P.

Prethodni članak

Prilog muzeju (iluzija) Dragoljuba Mihailovića

Osmi mart se obeležava nizom događaja u više gradova u Srbiji

Sledeći članak