Radnici Zastava oružja rade u zaleđenim pogonima – nadležni ne reaguju

Dok poslovodstvo tvrdi da se pogoni greju danonoćno, Sindikalna organizacija Zastava oružje saopštila je da temperatura u fabričkim pogonima danima jedva dostiže 10 stepeni i da je radnicima ugroženo zdravlje.

fabrika zastava oružje

Nakon što su se 8. januara radnici vratili sa desetodnevnog odmora dočekali su ih hladni pogoni i prostorije u kojima radnici provode svoje radno vreme.

Veći deo radnika boravi u hladnim halama gde temperatura iznosi svega 10 stepeni i daleko je od minimuma propisanog Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Sindikalna organizacija Zastava oružje u saopštenju za medije ukazuje na alarmantno stanje u fabrikama zbog kog se radnici već masovno razboljevaju i odlaze na bolovanje.

„U mnogim delovima temperatura jedva dostiže 10 stepeni, dok u magacinima grejanje ne postoji iako radnici borave i rade u tako hladnom prostoru gde su temperature tek nekoliko stepeni“, navodi se u saopštenju sindikata.

Teškoj situaciji dodatno doprinosi nedostatak zaštitne opreme.

Rukovodstvo je radnicima u pogonima oduzelo grejalice tako da ne postoji mogućnost dodatnog zagrevanja zbog čega su uslovi rada sa stanovišta zakonskog minimuma nebezbedni.

Odsustvo odgovornosti nadležnih

Iz sindikata navode da Služba za bezbednost i zdravlje na radu nije izašla kako bi utvrdila kritična mesta na kojima postoji neposredna opasnost po zdravlje radnika.

Sindikat je zahtevao sastanak sa generalnim direktorom ali on odbija da otpočne pregovore kako bi se teško postojeće stanje u mnogim segmentima prevazišlo.

Apeli Sindikata za sada ne utiču na državne i fabričke zvaničnike da dođu u fabričke pogone i uvere se u tvrdnje Sindikata da kaloriferi izduvavaju hladan vazduh jer su nizak protok i niska temperatura fluida koji stižu iz Energetike.

„Da li je borba radnika za minimalno pristojne uslove rada samopromocija Sindikata koji ukazuje na to, i zbog čega generalni direktor i bliski saradnici ne ulaze u zaleđene pogone već saopštenjima pokušavaju da amortizuju nezadovoljstvo radnika“, pitaju predstavnici sindikata Zastava oružje.

Sindikat ponovo poziva Ministarstvo odbrane, Nadzorni odbor i generalnog direktora da uđu u fabričke hale i uvere se u svoje tvrdnje da se pogoni greju danonoćno i da se uvere u visinu temperature i daju odgovor da li radnici treba da budu žrtva nečije neodgovornosti da obezbedi grejanje za minimalno pristojne uslove rada.

Podsetimo, pored nekih problema koje je ovaj sindikat i ranije iznosio a koji su se ticali rukovođenja fabrikom i odabirom članova fabričkih odbora i upravnih tela, ali i vođenjem poslova odnosno zaduživanjem fabrike, u novembru je došlo i do kratke obustave rada u pogonu pošto i pored niskih temperatura nije bilo obezbeđeno grejanje, a radnici su početkom decembra protestovali zbog neprihvatljivih uslova rada.

A.G.A.

Prethodni članak

Božićna vandalizacija kao izazov solidarnosti

Pravi antisemiti smeju da demonstriraju ulicama Italije, a antifašiste privode

Sledeći članak