Radnički protesti primorali južnokorejsku vlast da preispita mere povećanja radnog vremena

Radnice i radnici u Južnoj Koreji nisu raspoloženi za povećanje ionako visokog broja radnih sati.

Predlog južnokorejske vlade da produži nedeljno radno vreme izazvao je oštru reakciju pre svega mlađih radnika i sindikata.

Protesti pripadnika i pripadnica generacije milenijalaca i Gen Z primorali su predsednika Južne Koreje Sok-jul Juna (Yoon Suk Yeol) da zatraži od Vlade preispitivanje reforme politike radnog vremena.

Podsetimo, Konzervativna vlada Južne Koreje predložila je početkom meseca izmene zakona kojima bi gornja granica za dužinu nedeljnog radnog vremena sa sadašnjih 52 sata bila povećana na 69 sati.

Demonstranti i sindikati su istakli da bi produžavanje nedeljnog radnog vremena uništilo balans između poslovnog i privatnog života i ugrozilo zdravlje ljudi.

Južna Koreja je i inače poznata po surovoj radnoj etici i izgaranju ljudi na poslu. Istraživanja su već isticala da je dugačko radno vreme osnovni razlog što Južna Koreja ima najnižu stopu nataliteta u svetu dok je ujedno broj samoubistava na sto hiljada stanovnika jedan od globalno najviših.

Produžavanje radnog vremena je u skladu sa konzervativnim neoliberalnim politikama kakve zastupa vlast u toj zemlji, međutim odluka da poveća već natprosečan broj radnih sati u trenutku kada politika skraćivanja radnog vremena dobija zamajac u mnogim državama, ipak iznenađuje.

Kako smo ranije pisali, najveći broj preduzeća koja su učestvovala u do sada najvećem probnom periodu četvorodnevne radne nedelje na svetu je odlučilo da nastavi sa ovim režimom poslovanja.

Ono što je navelo pro-korporativnu korejsku vlast da se odluči na prema radnicima surov potez jesu zahtevi korporacija. Kako saznajemo preko portala Portside kompanije su se žalile da ograničavanje nedeljnog radnog vremena na 52 sata otežava ispunjavanje njihovih normi.

Svestan nepopularnosti predloga, Sok-jul Jun je pokušao da proda povećanje radnih sati javnosti kao mere koja bi na kraju omogućila radnicima da rade manje i da budu fleksibilniji.

Iz kabineta predsednika su pokušali da plasiraju objašnjenje da će postavljanjem dodatnog ograničenja broja radnih sati na mesečnom i kvartalnom nivou neki radnici čak imati i više slobodnog vremena. Dodali su i da neće biti moguće raditi više od tri nedelje za redom 60 i više sati, što je ministar rada Ðong-šik Li (Lee Jung-sik) iskoristio da objasni kako to otvara mogućnost za četvorodnevnu radnu nedelju.

No, ministar rada je imao i jedan hrabriji pokušaj spinovanja antiradničkog predloga zakona. Referišući na nisku stopu nataliteta u Južnoj Koreji Ðong-šik Li je izneo tvrdnju da bi 69 časovna radna nedelja omogućila ženama da rade više prekovremeno, i da na taj način obezbede sebi vreme za negu deteta nakon porođaja.

Sok-jul Jun je pozvao Vladina tela da bolje komuniciraju sa javnošću ciljeve zvaničnih politika rada, koje su, u interpretaciji predsednika Južne Koreje, u interesu radnika i malih i srednjih preduzeća.

A.J.

Prethodni članak

Novi Sad, „evropski grad šuma“, Svetski dan voda obeležio nelegalnom sečom na Šodrošu i Kameničkoj adi

Voda mora da postane zajedničko dobro jednako dostupno svima, zahtevaju organizacije na konferenciji UN

Sledeći članak