Razvoj terapijskih vakcina protiv raka grlića materice

Iako postoji vakcina za sprečavanje humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, trenutno je u razvoju preko 20 terapijskih vakcina za lečenje HPV virusa, prenosi Health Policy Watch.

Ove terapijske vakcine imaju za cilj da „pojačaju imuni odgovor tela tako da se može boriti i očistiti visokorizične sojeve virusa ili abnormalne ‘prekancerozne’ ćelije“, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a prenosi HPW.

Rak grlića materice svakih 90 sekundi odnosi jedan ženski život što ga, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čini četvrtim najčešćim oblikom raka kod žena u svetu sa oko 660 000 novih slučajeva i oko 350 000 smrtnih slučajeva u toku 2022. godine.

SZO navodi da su najveće stope učestalosti oboljevanja i mortaliteta od raka grlića materice u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Ovo odražava velike nejednakosti izazvane nedostatkom pristupa vakcinaciji protiv HPV-a, skrininzima grlića materice i uslugama lečenja i socijalnim i ekonomskim uslovima.

Rak grlića materice je uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Prema navodima SZO, preventivna vakcinacija protiv HPV virusa, skrininzi i lečenje prekanceroznih lezija su efikasne strategije za prevenciju raka grlića materice, a rak grlića materice se može izlečiti ako se dijagnostikuje u ranoj fazi i blagovremeno leči.

Ključni ciljevi javno zdravstvene strategije Svetske zdravstvene organizacije su da 90 odsto devojčica bude vakcinisano preventivnim vakcinama, 70 odsto žena prođe skrininge testovima visokih performansi poput DNK skrininga i adekvatno lečenje obolelih žena.

Terapijske vakcine će „verovatno biti posebno korisne za odrasle žene koje nisu primile vakcinu protiv HPV-a pre nego što su se zarazile virusom i u siromašnijim zemljama, gde milioni žena i dalje nemaju pristup efikasnom skriningu grlića materice i lečenju raka“, navodi SZO.

Trenutno je HPV preventivna vakcina usmerena na školsku decu pre nego što postanu seksualno aktivni. Većina zemalja ga nudi i dečacima jer mogu da nose HPV i zaraze devojčice i žene. Republika Srbija prati ove preporuke, te je vakcina protiv HPV virusa besplatna za sve između 9 i 19 godina starosti.

Prema podacima Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, u Srbiji svakodnevno umre po jedna žena od ove bolesti, što Srbiju čini trećom državom u Evropi po oboljevanju i smrtnosti od raka grlića materice. Podaci govore da svake godine oboli preko 1000 žena a umre njih 500. „Najveći broj obolelih žena je iz starosne grupe 40-59 godina, međutim poslednjih godina primetno je povećanje broja novootkrivenih slučajeva u mlađoj populaciji, upravo u generativnom dobu od 15-49 godina“, navodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Od terapijskih vakcina se očekuje da će u prvoj generaciji barem ukloniti infekciju i/ili sprečiti prekancer grlića materice visokog stepena zbog HPV tipova 16 i 18, navodi SZO, a prenosi HPW. Kako se navodi, terapijske HPV vakcine bi mogle da preokrenu napredovanje prekancera grlića materice visokog stepena i mogu se koristiti kao alternativa ili dodatak postojećim tretmanima grlića materice kod žena koje imaju pozitivne rezultate na prekancerogene ćelije na skrininzima, navodi HPW.

I.P.

Prethodni članak

Zbog prostornog plana za projekat Jadar protest ispred Ustavnog suda 11. jula

Gde je na svetu još otvoren rudnik litijuma na plodnoj i naseljenoj zemlji, kragujevački portal pitao Rio Tinto

Sledeći članak