Revolt javnosti zbog požara na deponiji u Vinči, Beograd i dalje pod otrovnim dimom

Dok gradske vlasti umiruju javnost, opozicioni pokreti i ekološka udruženja traže odgovornost i ostavke nadležnih

Beograd je od subote uveče obavijen otrovnim dimom sa deponije u Vinči. Požar je izbio u subotu popodne i zahvatio oko pet hektara deponije. Zahvaljujući meteorološkim uslovima, dim se može osetiti i videti u većem delu grada, a najugroženija je sama Vinča. Sajt Air visual u nedelju popodne prikazivao oko četiri puta viši nivo PM 2.5 čestica od dozvoljenog, a pretpostavlja se da sadrži i kancerogene čestice.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je u nedelju građanima preneo da stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje preporučuju da „dok god osećaju miris dima zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje“. On je, ipak, izjavio i da „nema mesta za strah i paniku“, uveravajući stanovništvo prestonice da je zagađenje epizodično, a požar pod kontrolom.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je takođe u nedelju izjavio da će gašenje požara trajati nekoliko dana, ali da je vatra pod kontrolom, stavivši naglasak na to da je sprečeno širenje požara.

Brojni pokreti i udruženja, međutim, smatraju da gradske vlasti nisu adekvatno reagovale jer nisu na vreme obavestile građane o požaru i opasnosti po javno zdravlje koje je požar izazvao.

Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd (NDMBG) su u nedelju obišli lokaciju u društvu poslanice Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, Violom fon Kramon. Kako je za Mašinu izjavio Radomir Lazović, na to su se odlučili zbog nedostatka informacija o tome šta se tačno dešava na deponiji.

„U razgovoru sa vatrogascima smo dobili potvrdu da požar nije pod kontrolom. On jeste lokalizovan, ali ni vatrogasci ni mehanizacija koja bi trebalo da ga prekrije zemljom i uguši, ne mogu mu prići. Ovo je jako važno jer to znači da će se zagađenje danima širiti kako ga vetar raznosi. Zahvalili smo se vatrogascima na trudu da požar ne zahvati naselja ili nisko rastinje“, izjavio je Lazović.

Kako NDMBG ističe u saopštenju koje su ovim povodom izdali, pored praškastih PM čestica zbog požara su u vazduhu prisutne i opasnije, kancerogene materije, poput furana i dioksina, čije koncentracije se u Srbiji čak ni ne mere. NDMBG zahtevaju od nadležnih institucija da smesta objasne šta je uzrok velikog požara, izdaju građanima smernice o tome kako da se ponašaju i zaštite i u Beogradu uvedu vanrednu situaciju.

Ekološke organizacije i udruženja građana okupljeni oko Ekološkog ustanka su takođe izrazile svoj revolt zbog toga što gradski i republički organi nisu ispunili svoju dužnost da urgentno i hitno obaveste građane o razmerama ovog „toksičnog incidenta“, kako ga nazivaju u saopštenju za medije. Preko dvadeset organizacija iz Ekološkog ustanka zato zahteva da građani ubuduće budu obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost, najavljujući da će u suprotnom podneti krivične prijave po osnovu kršenja Zakona o zaštiti vazduha i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Oni su takođe zahtevali od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja „da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda“.

Politička platforma Solidarnost zahteva ostavke gradonačelnika Beograda i njegovih saradnika „Neodgovornost gradske vlasti nije novina, ali su razmere katastrofe koja se nadvila nad Beogradom sada tolike da pored ostavki zahtevamo i od nadležnih organa da pokrenu istražni postupak protiv odgovornih lica koja su odlučila da ćute o toksičnosti vazduha i ostave građane i građanke Beograda u neznanju, izložene velikoj opasnosti“, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

Iz Solidarnosti su podsetili da u Srbiji godišnje od zagađenja prerano umre više od 7.000 ljudi.

Podsetimo, kvalitet vazduha u gradovima u Srbiji se konstantno pogoršava. Početkom godine je zbog toga održan „Protest za bezopasan vazduh“, na kom su ekološka udruženja od Vlade zahtevala poštovanje Ustava Republike Srbije, koji članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, kao i procesuiranje krivično odgovornih za netačno informisanje o problematici zagađenja vazduha.

I.K

Prethodni članak

Zakon jačeg, otimanje javnih resursa i prodaja budućnosti: tribina „Beograd pod opsadom investitorskog urbanizma“

Majka na službenom putu: Ida Sabo, poslednja partizanka

Sledeći članak