Protest protiv ubistvenog zagađenja vazduha

U Beogradu je u nedelju održan protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji. Nekoliko hiljada građana okupilo se najpre na beogradskoj Slaviji, nakon čega su se u protestnoj šetnji uputili do zgrade Vlade Srbije, gde su ostavili zahteve za donošenje mera protiv zagađenja vazduha i bolje informisanje javnosti.

Na protest pod nazivom „Protest za bezopasan vazduh“ pozvala je inicijativa Eko straža, a podržalo ga je nekoliko ekoloških i političkih organizacija, uključujući Ne davimo Beograd, Odbranimo reke Stare planine, Pravo na vodu, i druge.

Eko straža i okupljeni građani od Vlade pre svega zahtevaju poštovanje Ustava Republike Srbije, koji članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Gradovi u Srbiji se sve češće nalaze na listi najzagađenijih gradova na svetu. Ekološke organizacije i stručnjaci upozoravaju na to da vlasti ne ulažu dovoljno u rešavanje problema zagađenja vazduha koji izaziva hronične zdravstvene tegobe i prevremenu smrt hiljada građana Srbije.

Posebno je zabrinjavajuće što je Agencija za zaštitu životne sredine Srbije nedavno promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha tako da se „zagađen“ vazduh našao u kategoriji „prihvatljivog“, dok je načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović, ostao bez posla nakon što je javno govorio o problemima zagađenja. Njegovo vraćanje na radno mesto našlo se među dvadesetak juče podnetih zahteva.

Građani su od Vlade zahtevali i procesuiranje krivičnu odgovornih za netačno informisanje o problematici zagađenja vazduha.

Podsetimo, uz to što raste broj istraživanja koja svedoče o zdravstvenim posledicama zagađenosti vazduha po zdravlje ljudi, nedavno je i prvi put sudski dokazano da aerozagađenje ubija, kada je Britanski sud u prelomnom postupku prihvatio medicinske dokaze da je devetogodišnja devojčica umrla od zagađenja vazduha.

I.K.

Prethodni članak

Oformljen je prvi sindikat u Guglu

Privatizacija Apoteke Beograd bi dovela do ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu, smatraju protivnici privatizacije

Sledeći članak