Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika, poruka je nekoliko odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda

Odbornici u Skupštini Grada Beograda iz opozicionih odborničkih grupa „Moramo – Za dobar grad“, „Ujedinjeni“ i „BeDem – Demokratska stranka“ održali su zajedničku konferenciju za štampu uoči sednice koja je posvećena rebalansu budžeta.

Odbornice i odbornici iz opozicionih odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda održali su zajedničku konferenciju za štampu pre početka današnje sednice koje se održava na dan prve godišnjice imenovanja Aleksandra Šapića za gradonačelnika, a čija je tema predlog rebalansa budžeta. 

Na početku obraćanja novinarima, odbornici su istakli značaj zajedničkog rada opozicije.

„Smatramo da smo u ovom trenutku, u kojem imamo masovne proteste u više gradova Srbije, odgovorni da pokažemo da zajedno radimo, uprkos nekim razlikama u politikama, za dobrobit građanki i građana Beograda“, rekao je Dobrica Veselinović iz  odborničke grupe „Moramo – Za dobar grad“.

Danas je godinu dana imenovanja Aleksandra Šapića za gradonačelnika i za to vreme nisu unapređeni gradski prevoz, vrtići, škole, javna infrastruktura, istakao je Veselinović.

„Danas obeležavamo i godinu dana vlasti Aleksandra Šapića, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, i mi se danas, na žalost, borimo da očuvamo osnovne javne usluge“, rekao je Veselinović.

Prema Veselinoviću na današnjoj sednici će se nastaviti „trendovi javno-privatnih partnerstava“ i gradska vlast će nastaviti sa ustupanjem linija javnog prevoza, kao i drugih javnih usluga, privatnim preduzećima.  

Dnašnja sednica Skupštine grada je posvećena predlogu rebalansa budžeta, a na njegov sadržaj se osvrnula Mila Popović iz odborničke grupe „Ujedinjeni“. 

„Novi vrtiće i škole, novi mostovi, nova železnička i autobuska stanica – sve nam je to potrebno, a ništa od toga se ne nalazi u predlogu rebalansa budžeta“, rekla je Popović i dodala da rebalans predviđa smanjenje investicija za dodatnih 5 milijardi dinara.

Prema rečima Mile Popović Aleksandar Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika:

„I to ne samo zato što je divlje gradio svoju vilu na Bežanijskoj kosi, što ju je kasnije nelegalno ozakonio, što nije prijavio svoju imovinu u inostranstvu, što je pokušao da sa svojim šefom kabineta namesti tender firmi Kentkart, nego najviše zato, što je u trenucima kada je beograđanima bio najpotrebniji nakon dve nezapamćene tragedije, nestao.“

Filip Tatalović, član odborničke grupe „BeDem – Demokratska stranka“ se kritički osvrnuo na tvrdnje gradskih vlasti da je Beograd ostvario suficit:

„Da li znate kako je napravljen suficit? Tako što nije izgrađena kanalizaciona mreža u velikom broju naselja. Dakle, kada ne izgrade kanalizaciju, to je za njih ušteda, to je suficit.“

Prema Tataloviću, Grad Beograd uzima kredit od EBRD za plaćanje usluge konsultanta za vodovod radi utvrđivanja gubitka u mreži: 

„Danas imate pikanteriju da se uzima kredit od EBRD-a od 74.000 evra za konsultanta za vodovod koji će da otkriva gde curi voda“.

O nekim potezima Aleksandra Šapića na čelu glavnog grada možete pročitati u našim prethodnim člancima na ovom linku.

A.J.

Prethodni članak

Solidarnost poziva na brze reakcije i informisanje javnosti o izlivanju nafte kod Čelareva

Aktivisti u BiH imaju samo dan da spreče ukidanje zakonske prepreke za izgradnju MHE

Sledeći članak