SEOS pita šta je sa ocenom ustavnosti kriminalnog Zakona o planiranju i izgradnji

Oliver Ilić iz Savskog nasipa je skrenuo pažnju da bi samo na parceli uništenog IMT-a investitor kome je poklonjeno zemljište mogao da zaradi novca koliko se obećavalo da će biti uloženo u Beograd na vodi.

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije – Znamo da ne damo – SEOS su održali konferenciju za štampu ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu da bi ukazali na neustavnost i štetnost Zakona o planiranju i izgradnji (ZPI). Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar i Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS je podsetio javnost da je SEOS pre tri meseca podneo zahtev, narodnu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji.

„Došli smo da vidimo dokle je taj naš proces stigao, da vidimo kom je sudiji dodeljen i da li će on raditi po zakonu i po pravdi i šta se dešava sa našom narodnom inicijativom“.

Kokanović i Ljiljana Bralović su pušteni u zgradu Ustavnog suda ali nisu uspeli da saznaju ništa relevantno. Predstavnici SEOS-a su zato podneli zvanični podnesak sekretaru Ustavnog suda. „U praksi je odgovor par dana, ali znajući njih, neće nam skoro odgovoriti“, prokomentarisao je Kokanović.

SEOS je u julu 2023. pokrenuo zahtev za ocenu ustavnosti ZPI

SEOS je, podsetimo, pokrenuo prikupljanje potpisa poslanika za zahtev za ocenu ustavnosti ZPI kao poslednju meru kojom je njegovo donošenje moglo da se spreči.

„Mi smo pokrenuli ovu akciju, SEOS, nas šest organizacija, jer smo se prvi prepoznali u ovome“, izjavio je na konferenciji za medije održanoj 26. jula Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar i Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS, čiji članovi su pokrenuli prikupljanje potpisa poslanika za zahtev za ocenu ustavnosti ZPI.

„Ali, nismo samo mi ugroženi – ovim zakonom je ugrožen svaki običan čovek svaki građanin; čak i škola, obdanište, parkić… Čak ako se nekom svidi ulica, moći će da kaže ‚to meni treba, uzeću sebi‘“. On je ocenio da se stupanje zakona na snagu ne sme dozvoliti. „Mi već postajemo kolonija i postaćemo roblje stranih investitora i domaćih tajkuna“, objasnio je Kokanović u julu 2023.

Savski nasip: Ovaj zakon je gori od Zakona o eksproprijaciji

Zahtev za ocenu ustavnosti je odmah potpisalo 84 poslanica i poslanika, odnosno trećine poslanika.

„To nam je omogućilo da zakon koji su oni po ubrzanom postupku hteli da usvoje, ova SNS mafija na vlasti –koji je još gori od onog prvog zakona o eksproprijaciji zemljišta koji je pokrenuo proteste protiv Rio Tinta, gde se bukvalno ogroman broj parcela u javnom vlasništvu širom Srbije praktično poklanjaju korisnicima, onima koji su do tad imali samo pravo korišćenja“, izjavio je Oliver Ilić, aktivista Savskog nasipa, u prenosu sa lica mesta.

Ilić je ilustrovao problem na primeru parcele IMT-a na Novom Beogradu. Po njegovim rečima, IMT je prodat jednom domaćem biznismenu da bi oživeo proizvodnju:

„Naravno, on nije pokrenuo proizvodnju, on je rasprodao te mašine. Kompanija je propala, ali on je imao pravo korišćenja zemljišta. On ga nije platio, to je zemljište državno, i sa ovom izmenom zakona se tom kupcu uništitelju IMTa poklanja građevinsko zemljište na ekskluzivnoj lokaciji. Ne samo da mu se poklanja građevinsko zemljište, nego mu se, za interese građevinske mafije, tamo gde je do juče bilo industrijsko zemljište omogućava zidanje stambeno-poslovnog kompleksa od milion kvadrata“.

Ilić je izneo procenu da zidanje miliona kvadrata stambeno-poslovne namene na takvoj lokaciji može da se sazida za milijardu evra, a proda za ukupno četiri milijarde evra (ako zidanje sa infrastrukturnim priključcima košta hiljadu evra po kvadratu, a prodajna cena dostiže tri hiljade evra po kvadratu). Podsetimo, zarad navodne investicije od tri milijarde evra Savski amfiteatar je nepopravljivo žrtvovan za komercijalno stanovanje Beograda na vodi a urbanističko planiranje bačeno na kolena izmenama GUP-a za Beograd i Specijalnim zakonom, umesto da, kao po svim prethodnim planovima, bude prvenstveno razvijan kao prostor javne namene, dostupan svima.

Foto: Irena Pejić / Mašina

Vučić izmene ZPI usvojio ne čekajući mišljenje Ustavnog suda

Konferencija je održana istog dana kada su poslanici republičkog Parlamenta većinom glasova usvojili sporne izmene i dopune ZPI, 26. jula. Ne čekajući da se o ZPI izjasni Ustavni sud Vućić je sutradan, 27. jula 2023, potpisom ozvaničio Izmene i dopune ZPI kojima se građevinsko zemljište poklanja vlasnicima privatizovanih preduzeća i obesmišljava hijerarhija planskih dokumenata pre nego što se o njemu izjasnio Ustavni sud.

Kao što smo ranije pisali, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji je legalizacija pljačke veka po mišljenju mnogih aktera iz opozicije i civilnog društva, ali sporan i po oceni Agencije za borbu protiv korupcije.

ZPI obesmišljava planiranje i izruguje se zakonskoj sigurnosti za građane


„Pored toga što će se država, sudeći po aktuelnim procenama, odreći oko deset milijardi evra potencijalne dobiti ukidanjem naknade za konverziju, a obesmisliti postojanje planova višeg reda od detaljnih urbanističkih planova time što će za svakog investitor moći da se prekrajaju regulacioni i generalni planovi i uvode planovi područja posebne namene kako se kome kapa nakrivi, građevinske dozvole će izdavati Agencija koju će (bar delom) plaćati isti investitori, dok će građani moći da se puše, ali ne i da protiv toga išta učine. Bar ne institucionalnim putem“, pisali smo povodom usvajanja zakona:

„Proces predlaganja i usvajanja tog i takvog zakona sproveden je u nasilničkom duhu. Vlada ga je usvojila kršeći propise po više osnova, a u momentu kada je čitava javnost tugovala zbog smrti dece u Ribnikaru. O čak 250 amandmana na zakon nije bilo vremena da se razgovara uz 40 drugih tačaka na burnoj vanrednoj sednici prigodno zakazanoj u letnje doba. A sa strane vlasti i onako ne bi bilo ni volje.“

I.K.

Prethodni članak

„Ko je ovde strani plaćenik?“, SEOS i naučnici upali na konferenciju o rudarenju u Metropolu

Strane ambasade rade za svoje narode, a za koga radi naša vlast?, upitao je Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar

Sledeći članak