Sindikati na protestu traže poboljšanje materijalnog položaja i početak socijalnog dijaloga

U Beogradu je danas održan protest Sindikata uprave Srbije, kojem su se pridružili i Sindikat obrazovanja, Sindikat kulture i Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije. Osnovni zahtevi su otpočinjanje socijalnog dijaloga i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama i službama.

Protest Sindikata uprave Srbije

Oko stotinu okupljenih je započelo protest na Trgu Nikole Pašića gde su se prisutnima obratili sindikalni lideri koji su podsetili na loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih i na zahteve sindikata koje upućuju Vladi i resornim ministarstvima.

Nakon toga protestna kolona je otišla do sedišta Vlade u Nemanjinoj gde je i predat zahtev za otpočinjanjem socijalnog dijaloga.

Sindikati zahtevaju povećanje zarade za 15 odsto od januara 2022. godine, uspostavljanje socijalnog dijaloga poslodavca, odnosno države, sa sindikatima, kao i isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene u javnom sektoru. Takođe, oni traže i isplate naknada predviđenih posebnim kolektivnim ugovorima.

Slađan Bobić, predsednik Sindikat uprave Srbije, za Mašinu objašnjava da je problem sa isplatama naknada, što naročito pogađa zaposlene u lokalnim samoupravama, vezan za donošenje Zakona o budžetu za 2021. godinu kojim je lokalnim samoupravama praktično zabranjeno da zaposlenima isplaćuju naknade radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada iako je ta vrsta naknada definisana i kolektivnim ugovorima.

„U lokalnim samoupravama plate su jako male. Zaposleni sa srednjom stručnom spremom su blizu minimalca, čak u nekim lokalnim samoupravama dobijaju određene naknade kako njihova plata ne bi bila niža od minimalca. Ljudi sa višom i visokom stručnom spremom imaju plate ispod republičkog proseka. U tom pogledu je ta mogućnost da isplate određene naknade zaposlenima, koje su lokalne samouprave ranije imale, značila zaposlenima u cilju poboljšanja materijalog položaja“, rekao je Bobić za Mašinu.

Ovo nije izmenjeno ni u predlogu budžeta za 2022. godinu što je i glavni razlog trenutnog nezadovoljstva.

Sindikati državne uprave su pokušavali ranije da sednu za sto sa predstavnicima vlasti do čega nije došlo pošto je kako kaže naš sagovornik „Ministarstvo državne uprave izrazilo spremnost da učestvuje na tim sastancima i da u skladu sa svojim delokrugom rada predloži određene izmene u budžetu, međutim Ministarstvo finansija je ćutalo.“

Bobić kaže da pored toga postoji i problem isplate toplih obroka i regresa sa čime su suočeni i zaposleni u drugim delovima javnog sektora. Odatle i zajednički izlazak na protest više sindikata.

„Mi smo definisali iste zahteve. I oni žele da se definišu naknade za topli obrok i regres. Zakonom o radu je definisano da to mora da se isplati i da mora biti izraženo u novcu. Nama kažu da to postoji kroz kojeficijenat, međutim kada zaposleni dobije svoj platni listić nigde ne piše koliko mu iznosi toli obrok i regres“, kaže Bobić.

Predsednik Sindikata uprave Srbije pojašnjava da su oni izveli i računicu vezanu za isplate toplog obroka i regresa:

„Ukoliko bi topli obrok bio 200 dinara dnevno, za mart mesec kada smo imali 23 radna dana to bi bilo 4600 dinara. Za regres smo uzeli prosek u Srbiji i to bi bilo 5441 dinar. Kada se to sabere to je 10041 dinara mesečno. Nekome ko prima minimalac to mnogo znači.“

M.M.

Prethodni članak

Slučaj Ković: od katedre do prajmtajma i nazad

Novi ekološki protest u subotu ispred RTS-a

Sledeći članak