Sindikati pozivaju da se ne sarađuje sa desnicom

Evropska konfederacija sindikata navodi da sindikakti širom Evrope pozivaju da se ne sarađuje sa, kako kažu, antiradničkom krajnjom desnicom u formiranju EU institucija.

Kako odmiču pregovori za formiranje novih rukovodstava institucija EU, „evropski sindikalni pokret poziva sve demokratske snage da odbace svaku saradnju sa bilo kojim delom krajnje desnice“, navodi se u saopštenju Evropske konfederacije sindikata.

„Krajnja desnica dosledno i nepošteno tvrdi da podržava radnike kada, u stvarnosti, napada njihove sindikate i njihova demokratska prava, ukidajući ljudska prava, a posebno prava žena. Dati radnicima pravo glasa u svetu rada je kamen temeljac svakog demokratskog društva i protivotrov za krajnje desničarski i antiradnički populizam“, navodi se u saopštenju sindikata.

U svojoj Povelji vrednosti, Evropska konfederacija sindikata se obavezuje da će raditi na „promovisanju slobode izražavanja i učešća žena i muškaraca u demokratskom životu u društvu, na radnom mestu i u nacionalnom, evropskom i globalnom upravljanju“. Dokument, koji su usvojili sindikati koji predstavljaju 45 miliona radnika, odbacuje „sve autoritarne ili totalitarne režime koji ograničavaju ili potkopavaju demokratiju, princip podele vlasti, slobodu medija, nezavisnost sudstva i institucija i osnovna prava i slobode ljudi“, navodi se.

Esther Linch, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata je rekla „Na našim radnim mestima, u prostorima u kojima se donose odluke i na ulicama, progresivne snage moraju da rade zajedno kako bi zadržale krajnju desnicu napolju, što je svačija dužnost. Ciljevi sindikata su dijametralno suprotni ciljevima krajnje desnice.“

Podsetimo, krajnja desnica je ojačala pozicije na izborima za Evropski parlament, o čemu ste detaljno mogli da čitate na Mašini. Najupečatljviji uspeh krajnja desnica je ostvarila u Francuskoj, Italiji ali i Nemačkoj, Austriji i Holandiji je postigla solidan rezultat.

I.P.

Prethodni članak

Prekinut štrajk u leskovačkoj Juri

NKSS: Ministarstvo i Sekretarijat za kulturu nanose štetu nezavisnoj sceni

Sledeći članak