Sindikati prosvetnih radnika su najavili protest i seriju jednodnevnih štrajkova

Foto: Unija SPRS Beograd / Facebook
Foto: Unija SPRS Beograd / Facebook

Na današnjoj konferenciji za štampu, predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete (Unija SPRS, GSPRS Nezavisnost, SRPS, SOS) najavili su protest povodom uvođenja novog sistema platnih grupa i platnih razreda u javnom sektoru. Protest pod nazivom „Pravda ispred para“ biće održan 31. avgusta s početkom u 12 časova ispred Ministarstva prosvete.

Novi sistem za računanje zarada u javnom sektoru predviđa trinaest platnih grupa. U svaku grupu su svrstana radna mesta na kojima se obavljaju isti ili slični poslovi i za svaku grupu važi ista osnovica za platu, dok će razlika u visini zarada u okviru jedne grupe biti uređena platnim razredima u okviru iste.

U ovoj sistematizaciji, prve četiri grupe su rezervisane za poslove koji se obavljaju sa osnovnom i srednjom stručnom spremom, grupe pet i šest za višu stručnu spremu, grupe od sedme do jedanaeste za radna mesta koja zahtevaju visoku stručnu spremu dok su grupe dvanaest i trinaest rezervisane za nosioce upravljačkih pozicija.

Sindikati smatraju da su radnici/e u prosveti oštećeni smeštanjem u osmu, kao i bibliotekari smeštanjem u sedmu grupu.

U ovakvoj sistematizaciji, kažu sindikati, ne samo da su smanjeni dodaci na osnovicu, kao što je naknada za starešinstvo koja je smanjena sa 4% na 0.5%, već je onemogućeno napredovanje bilo koje vrste, dok je istovremeno obim posla povećan.

Kao jedan od najvećih problema istaknuta je činjenica da je oko 1600 direktorskih mesta svrstano u jedanaestu grupu. Sa predviđenom platom od 91.000 dinara u ovoj grupi, tvrde sindikati, direktorske pozicije će biti okupirane od strane poslušnika vlasti.

Najavljena je i podrška protestu od strane sindikata iz regiona, dok se očekuje i dolazak nekoliko levih političkih organizacija.

Problem za napredovanje nastavnog osoblja

U izjavi za Mašinu, Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost, je upozorio da platni razredi nisu jedini problem, već da postoji i bojazan od političkog uticaja.

Trenutno je predviđeno da ocenu rada nastavnog osoblja daju roditelji staratelji, kolege, stručne službe škole, političke i privredne organizacije lokalne zajednice. Naš predlog je da se za napredovanje uspostave jasno merljivi kriterijumi, a ne ovakvi da od dobre volje pojedinih zavisi napredovanje nastavnika. Jer ako ostane ovako, postoji bojazan da će se radnici u prosveti ocenjivati po političkoj liniji a ne po kvalitetu rada.

M.J.

Prethodni članak

Zašto socijalizam nije imao krize prekomerne produkcije?

Medijske politike u službi građana a ne profita su moguće, smatra predsednik britanskih Laburista

Sledeći članak