Sindikati zaposlenih u zdravstvu najavili protest

Reprezentativni sindikati zdravstva i socijalne zaštite su doneli odluku da organizuju zajednički protest 23. novembra ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Evropska konfederacija sindikata donela je odluku da se u svim državama članicama pod sloganom „Na putu ka fer dogovoru za radnike“ održe javne manifestacije kako bi se nadležnima skrenula pažnja na niske zarade koje ne omogućavaju dostojanstven život radnika, nepostojanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca i sve restriktivnije zakone koji umanjuju prava zaposlenih, navodi se u saopštenju Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ je saopštio da je takođe doneo Odluku da sa drugim reprezentativnim sindikatom u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite, zajednički organizuje protest koji će se održati 23. novembra s početkom u 11:55 časova ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Kako navode iz sindikata Nezavisnost, pored činjenice da su reprezentativni sindikati sa predsednicom Vlade Republike Srbije, a uz saglasnost Ministarstva zdravlja i ostalih resornih ministarstava, postigli dogovor o izmeni Uredbe o koeficijentima za isplatu plata zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i jedinstvenoj ceni rada, Vlada Republike Srbije ni do danas nije usvojila predmetni usaglašeni predlog.

„Zarade zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, bez obzira na nedavna neznatna povećanja, nisu dovoljne da bi pokrile osnovne troškove života! Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ će još jednom dati šansu pregovorima i za sada organizovati samo protest bez sazivanja štrajka u našim delatnostima“, navode iz Nezavisnosti i dodaju da će na ovaj način omogućiti da se konačan dogovor postigne pregovorima, bez prekida rada u ustanovama.

Isto naglašavaju i iz Saveza samostalnih sindiakta i navode da će pregovorima dati šansu u narednih mesec dana, te da ukoliko pregovori uspeju protest neće biti održan.

„Još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije da u duhu socijalnog dijaloga zaključimo Posebni kolektivni ugovor i izmenimo Uredbu o koeficijentima sa jedinstvenom cenom rada. Kao i do sada i o svim gore pomenutim aktivnostima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite izvestićemo i naše kolege u centralama evropskih i svetskih sindikalnih centrala čiji smo članovi“, zaključuju iz Nezavisnosti.

I.P.

Prethodni članak

O jugoslovenskom umetničkom prostoru i politikama jugoslovenstva u Muzeju Jugoslavije

Filmovi na Slobodnoj zoni, „svedočanstvo apsurda i surovosti sadašnjeg vremena“

Sledeći članak