Šodroš Survivor kamp: da li će mašina Milenijum tima „razminirati“ ljude u kampu?

Nakon izjave zamenika gradonačelnika Novog Sada da se očekuje razminiranje Šodroša, i to na mestu gde ga aktivisti mesecima štite od seče šuma, iz Šodroš Survivor kampa poručuju da će se zajedno sa građanima boriti protiv devastacije obale Dunava.

Šodroš Survivor kamp poziva gradsku vlast da se suzdrži od nasilja kojem su skloni, piše u javnom saopštenju grupa aktivista koja brani deo obale Dunava u Novom Sadu od razaranja.

Šodroš Survivor kamp koji je oformljen 12. juna kao aktivistička straža za odbranu ekološkog koridora i zaštitu obale Dunava od seče šuma oglasila se povodom najave zamenika gradonačelnika Novog Sada da će kompanija „Milenijum tim“ razminirati teren zarad nastavka izgradnje mosta preko Šodroša.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića Miće radovi na Šodrošu su zaustavljeni zbog potrebe da se teren razminira, a na mestu na kom se očekuje da će kompanija „Milenijum tim“ vršiti razminiranje se nalazi aktivistički „Šodroš Survivor kamp“.

Đurić ni rečju nije pomenuo aktivistkinje i aktiviste, odnosno kamp koji već četiri meseca stoji na putu izgradnje mosta preko Šodroša.

„Jednostavnom logikom nameće se pitanje, imajući u vidu da je dotični zamenik u potpunosti zanemario tu činjenicu, da li to znači da će mašina Milenijum tima ,’razminirati’ ljude u kampu?“, piše u saopštenju za javnost koje potpisuje Šodroš Survivor kamp.

Aktivistkinje i aktivisti su već imali prilike da vide mašinu Milenijum tima čiji dolazak na Šodroš najavljuje zamenik gradonačenika, piše u saopštenju Kampa. Prema mišljenju potpisnika saopštenja ne radi se ni o kakvom razminiranju već o uništavanju šume na toj lokaciji.

„Da javnosti bude jasnije, reč je o oklopnom vozilu na daljinsko upravljanje koja bukvalno jede sve pred sobom, pa pored verovatno nepostojećih mina uništava sve živo i neživo što joj se ispreči na putu. Iza te mašine ostaje pustoš, a devastacija područja na kome ona deluje je totalna. Da li je moguće da cela Kamenička ada leži na minskom polju i da su se tek sada setili da je „razminiraju“? Ili je u pitanju zamajavanje javnosti, a cilj je da se Kamenička ada sravni sa zemljom?“

Iz Kampa poručuju da će zajedno sa građankama i građanima Novog Sada odlučno boriti i sprečiti devastaciju jedine preostale autohtone šume na području tog grada.

„Šodroš survivor kamp će i ovog puta da ispuni svoju dužnost, a to je odbrana ovog dela grada od potpune devastacije, tako što će ljudi iz kampa zajedno sa građanima Novog Sada stati pred ovu i sve ostale mašine koje budu dovežene na prostor Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog ostrva.“

Iz Kampa podsećaju javnost da je Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, Bernska konvencija, postupila po žalbi na projekat izgradnje mosta preko Šodroša koji je podnela NVO „Svet i Dunav“ i zatražila od Ministarstva za zaštitu životne sredine da dostave mapu koja prikazuje oblast koja će biti pogođena predloženim infrastrukturnim objektom, kao i to da li je procenjena mogućnost alternativnih lokacija.

Prema mišljenju aktivista cilj vlasti je da se brže bolje opustoši deo novosadske obale, pre nego što bi Bernska konvencija mogla da da negativan sud o projektu izgradnje na tom mestu.

„S obzirom na to da je vlast svesna da će, ukoliko dostave svu traženu dokumentaciju, odgovor Bernske konvencije biti negativan, oni su se u svom maniru dosetili da je najbolje da brže-bolje ,’razminiraju’ ovo područje, ostave pustoš, a onda takvo devastirano područje prikažu Konvenciji u nadi da Konvencija ovaj prostor više neće imati na osnovu čega da posmatra kao ekološki bitan.“

A.J.

Prethodni članak

Aktivisti pokreta „Ćale, ovo je za tebe“ se priključili odbrani Starice

Zašto su rešenja za metro iz 2019. nebezbednija i skuplja od onih iz 2012. godine?

Sledeći članak