Springfild uklonio šiljke protiv beskućnika

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Iz izloga prodavnice Springfild u centru Beograda danas su uklonjeni šiljci protiv beskućnika.

Postavljanje šiljaka izazvalo je veliki negativan odjek u javnosti. Kritički su ih komentarisali internet mediji i korisnici društvenih mreža.

Društveno angažovani horovi Horkestar i Naša pjesma za danas su planirali protestni nastup u okviru skupa ironično nazvanog Sedenje na stepenicama Springfilda. Protestne akcije je najavilo i nekoliko drugih grupa, a spekulisalo se i o bojkotu brenda. Svi pomenuti smatraju da su šiljci predstavljali nedopustiv presedan, kao primer neprijateljske arhitekture (hostile architecture), urbanog mobilijara koji se koristi za udaljavanje nepoželjnih iz javnog prostora.

Neprijateljska arhitektura se u ekonomskim centrima poput Londona odomaćila još devedesetih, a sve je prisutnija od 2008. godine i u ostalim evropskim metropolama. Aktivisti i teoretičari godinama negoduju protiv identifikacije javnog prostora sa prostorom trgovanja i konsekventnom primenom mobilijara osmišljenog da iz njega odstrani ne-potrošače, upozoravajući na to da je u pitanju suštinski nedruštvena strategija, koja građane grubo segregira po ekonomskim kriterijumima.

Springfield nije izdao javno saopštenje o razlozima za uklanjanje šiljaka do objavljivanja ovog teksta.

I.K.

Prethodni članak

Springfild šiljcima protiv sugrađana

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine: zakoni se ne poštuju i nema ni trunke pravde

Sledeći članak