Srce za Davida: podrška iz Beograda

Foto: Ana Vuković / Mašina
Foto: Ana Vuković / Mašina

Protest podrške „Srce za Davida – Beograd uz Banja Luku“ održan je danas na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je ovaj skup podrške na kome se skupilo oko dvesta ljudi. Simboličnom akcijom pružena je podrška građanima i građankama Banja Luke, ali i celog regiona, u borbi protiv policijske brutalnosti.

Današnje okupljanje predstavlja reakciju na hapšenja i nasilje policije prema građanima Banja Luke koje je juče eskaliralo.

Naime, tokom protestnog skupa „Pravda za Davida“ u Banjaluci, juče je uhapšena Davidova majka Suzana Radanović, a Davor Dragičević, njegov otac, je priveden. Prijave su takođe podignute i protiv još nekih članova skupa, a Davor je danas pušten iz pritvora jer nije bilo zasnovanih optužbi za njegovo dalje zadržavanje.

Foto: Ana Vuković / Mašina
Foto: Ana Vuković / Mašina

Nakon ovih događaja, na društvenim mrežama su se pojavili snimci koji pokazuju demonstraciju sile od strane vlasti i policije. Policijski odredi su čuvali prilaz drvenoj skulpturi podignute pesnice pored koje se nalazi i Davidova slika, postavljene na gradskom trgu kao simbol borbe za pravdu.

David Dragičević nestao je 18. marta ove godine, a njegovo telo pronađeno je par dana kasnije. Nakon što su zvaničnici MUP-a Republike Srpske izjavili da se David potukao, opljačkao jednu kuću, i nesrećnim slučajem završio u reci, usledila je reakcija u vidu osnivanja grupe „Pravda za Davida“. Anketni odbor Narodne skupštine RS doneo je zaključak da postoje indicije da je David ubijen, nakon čega je tužilaštvo pokrenulo istragu. Njegovi roditelji tvrde da je otet, mučen, silovan i ubijen.

Od dana kada je osnovana grupa „Pravda za Davida“, 26 marta, svako veče se građani skupljaju na Trgu Krajine u Banja Luci zahtevajući istinu i pravovremeno reagovanje nadležnih institucija.

A.V.

Foto: Ana Vuković / Mašina
Foto: Ana Vuković / Mašina

Prethodni članak

Šta nudi politička levica danas?

Sindikalci GSP-a: Naplata nije problem javnog prevoza – gradski čelnici nepravedno osuđuju građane

Sledeći članak