Šta možemo da naučimo o granicama zelene tranzicije od naučne fantastike, borbe rudara i Jugoslavije

Prenosimo deo materijala koji je nastao u okviru projekta „Posle ekstraktivizma“ medija Berliner Gazette.

Nakon manifestacije u Berlinu u Kući demokratije i ljudskih prava, Berliner Gazette je pokrenuo onlajn konferenciju pod nazivom „Posle ekstraktivizma” (After Extractivism) koji je rezultirao između ostalog i internet stranicom sa video razgovorima, projektima, tekstovima i audio zapisima koji se bave ekološko-ekonomskim temama, zelenim kapitalizmom i tranzicionom pravdom.

U nastavku predstavljamo neke od materijala programa „Posle ekstraktivizma“ koji su iz tačke gledišta Mašine najvažniji.

Umetnik, autor i kustos Stefan Tiron propituje tranziciju 1990ih godina koristeći naučnu fantastiku. U svom radu povezuje borbu rudara u Rumuniji nakon pada komunizma sa Kapetanom Snagom (Captain Power) i njegovom gerilom koji se bore protiv mašina. Mašine su osvojile svet u takozvanim Ratovima za metal u 22. veku.

Patnja koju izaziva ekstraktivistički kapitalizam navodi ljude da se u potrazi za rešenjima osvrnu i na projekat modernizacije Jugoslavije. Uz težnju da vlada prirodom, SFRJ je stvarala i platforme saradnje za društveno zajedništvo i omogućavala održive načine života i organizovanja privrede. U svom predavanju za seriju video razgovora u okviru projekta „Posle ekstraktivizma“ istraživačica Katarina Kušić govori o tome kao o izvoru inspiracije za aktuelne borbe.

Slučaj Bugarske otkriva da ono što se prodaje kao rešenje – naime, „zelena“ tranzicija – otvara nove prostore za akumulaciju kapitala. Troškove snosi društvo, posebno radnici u starim industrijama. Stoga je izazov unaprediti postkapitalizam, kako argumentuje aktivista za ekološku pravdu Stojo Tetevenski.

Na veb stranici „After Extractivism“ naći ćete više o srodnim pitanjima u odeljku Tekstovi („Tranziciona pravda“) i u odeljku Projekti („Lekcije posle 1989.“)

A.J.

Prethodni članak

Gradiće se Solarna Stara, ugovor potpisan

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće poučan je za Srbiju

Sledeći članak