Strane ambasade rade za svoje narode, a za koga radi naša vlast?, upitao je Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar

Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS je 7. novembra u Beogradu održao „Konferenciju protiv konferencije o mineralnim resursima u Srbiji“, nakon koje su građani upali u salu.

„Razumemo strane kompanije koje jure profit. Razumemo i strane ambasade koje pokušavaju da stvore što bolje uslove svojim kompanijama da dođu da posluju u Srbiji – oni to rade za svoju državu, za svoj narod, da im obezbede čist vazduh i zdravu životnu sredinu. Ali, ne možemo da razumemo ovu našu vlast koja radi sve suprotno svom narodu: dozvoljava strancima da zagađuju i ekonomski iskorišćavaju Srbiju, a narodu to predstavlja kao put u prosperitet, dok visokim subvencijama za radna mesta nadoknade skoro cele investicije strancima. A ovi, kad skinu kajmak, zatvore te fabrike i okrenu se i odu“, konstatovao je Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar na „Konferenciji protiv konferencije o mineralnim resursima u Srbiji“, organizovanoj ispred hotela Metropol 7. novembra.

On je ocenio da je takvo ponašanje vlasti neodgovorno prema narodu i ravno činu izdaje prema državi.

Vlast drži medije u šaci a javnost u mraku – šta znači pismo o namerama koje je Dačić potpisao u Njujorku?

Kokanović je dodao da domaće vlasti na isti način ignorišu i one delove domaće naučne zajednice koji godinama ukazuje na štetnost projekata koji su u planu i onih koji, kako se izrazio, već decenijama truju razne delove Srbije. On je kritikovao činjenicu da o projektima javnost nema informacija „osim onih koje čujemo od kompanija u promotivnim spotovima i lokalnim medijima i onih koje iskopamo na društvenim mrežama“

„Kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji kao da je to nečija prćija ili privatna imovina, dok naša vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, a o tome ne izveštava domaću javnost“, izjavio je Kokanović, i skrenuo pažnju na to da je u Njujorku 22. septembra Ivica Dačić u prisustvu predsednika Republike potpisao Pismo o namerama sa EU koje se, između ostalog, odnosi na rudarenje, energetiku i upravljanje resursima“.

Kako smo ranije pisali, resorna ministarka Đedović Handanović je na događaju „Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023“ odbila da odgovori na pitanje novinarke Insajdera šta ovo pismo znači za Projekat „Jadar“ i ustupila svoje mesto za govornicom Emanuelu Žiofreu, ambasadoru EU u Srbiji. Ovaj postupak je samo podstakao bojazni aktivista da je Srbija „žrtvovana kao rudarska kolonija“.

Kokanović je naglasio da je javnost Srbije o pismu o namerama mogla da pročita ponešto na predsednikovom instagram nalogu, a da je u medijima sa nacionalnom frekvencijom o ovome bilo samo šturih informacija. Predsednik udruženja Ne damo Jadar se time implicitno nadovezao na problematiku medijskog mraka u Srbiji, sporne uloge institucija u dodeli nacionalnih frekvencija i kontrole koju vlast vrši nad medijima, a koju će nedavno doneseni medijski zakoni samo pogoršati.

SEOS: Lako je zaključiti ko je strani plaćenik

„Isto tako je ranije u Tirani na samitu Berlinskog procesa u izveštaj sa tog skupa uneta konstatacija da je Evropska unija zainteresovana za srpski litijum“, ali je to ostalo nešto o čemu građani nisu obavešteni, naglasio je Kokanović. On je podsetio na ranije izjave predsednika Republike da „Kinezi donose prljave tehnologije u Srbiju jer su kod njih zabranjene“, i izjavu da „nećemo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je predviđeno prvobitnim planovima“.

Iz svega ovoga je lako zaključiti ko je ovde strani plaćenik, ocenio je Kokanović – to su svi, dodao je, oni građani države Srbije koji su se na konferenciji u Metropolu „dodvoravali stranim kompanijama“. On je dodao da su neki od njih „nakon pada diktature Miloševića, Vučića i Šešelja“ bili ministri u prvoj demokratskoj vladi. SEOS je ranije skrenuo pažnju na to da je u konferenciji najavljeno i učešće Gorana Svilanovića. Oni koji učestvuju u takvim aktivnostima se, po rečima Kokanovića, „nepristojno bogate“ dok narod živo u sve većoj bedi i siromaštvu, zbog čega je iskoristio priliku da pozove građane da 17. decembra izađu na izbore u što većem broju i glasaju „bilo koga ko im je po volji“ osim sadašnje vlasti.

Zašto govornici sa konferencije u Metropolu nisu ništa odgovorili SANU?

Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS je „Konferenciju protiv konferencije o mineralnim resursima u Srbiji“ održao 7. novembra u Beogradu, ispred hotela Metropol, u devet časova. Pored Kokanovića, okupljenima su se obratili akademik dr Nenad Kostić i Ljuljana Bralović, pesnikinja.

Bralović je pročitala pismo koje su sastavili aktivisti, a za koje su organizatori konferencije obećali da će biti pročitano učesnicima. U pismu koje se u celini može pročitati na stranici portala Prvi prvi na skali se ističe da je za aktiviste jedini relevantni naučni skup o temi rudarenja u Srbiji onaj koji je 6. i 7. maja 2021. pod nazivom ‚Projekat Jadar – šta je poznato?‘ organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti i prateći Zbornik.

„Niko od govornika sa današnjeg Panela nije se tada oglasio u SANU, ili neposredno nakon toga, kako bi javno izneo svoje radove, agende i ciljeve, suočio se argumentovano sa predstavnicima srpske naučne zajednice i predstavnicima ostale zainteresovane javnosti. Ćutanje na argumente struke i naroda, netransparentnost svih koji se mimo naših zakona međusobno udružuju u cilju profita na naš račun, doveli su nas u stanje opšteg bunta i učvrstili nas u ideji i nameri da svoju zemlju branimo svim raspoloživim sredstvima“, konstatuje se u pismu.

Aktivisti dodaju da učesnici koje su organizatori konferencije o mineralnim resursima u organizaciji stranih ambasada naveli kao stručnu javnost, „nekoliko geologa i rudarskih inženjera, nisu za nas relevantna struka jer Vam nedostaju hemičari, fizičari, biolozi, antropolozi, stručnjaci iz oblasti ljudskih prava, zaštite životne sredine, i ostalih naučnih oblasti, s obzirom na kompleksnost samog problema o kome se govori“.

Krivični zakonik Srbije predviđa krivično gonjenje zbog zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja

„Multinacionalne kompanije koje posluju u Srbiji smatraju da nisu dužne da odgovaraju na pitanja građanstva, čak i da nemaju obavezu da posluju potpuno transparentno, ali greše“, navodi se u pismu i ističe da je krivičnim zakonodavstvom države Srbije je predviđeno krivično gonjenje i kažnjavanje zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja, kada je reč o određenim ekološkim informacijama.

„Ko protivno propisima uskrati podatke ili da neistinite podatke o stanju životne sredine i pojavama koji su neophodne za procenu opasnosti po životnu sredinu i preduzimanje mera za zaštitu života i zdravlja ljudi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine” (Krivični zakonik, čl. 268)“, pročitala je Bralović, naglasivši da je objavljivanje informacija obaveza predstavnika vlasti u Srbiji.

Kao što smo već pisali, nakon konferencije za medije okupljeni su predvođeni Aleksandrom Jovanovićem Ćutom iz Ekološkog ustanka nadjačali privatno obezbeđenje konferencije i prodrli u konferencijsku salu. Pored aktivista SEOS-a, prisutni su, između ostalog, bili i aktivisti Savskog nasipa, Mlavske vojske, aktivisti sa Kablara i malobrojni predstavnici opozicije, uključujući i prof. Ratka Ristića, kandidata koalicije pokreta Dveri i stranke Zavetnici.

U sastav Saveza ekoloških organizacija Srbije ulaze udruženja Ne damo Jadar, Neko brine za Levač, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, Za čist Kosjerić, Eko brigada Jagodina.

I.K.

Prethodni članak

SEOS pita šta je sa ocenom ustavnosti kriminalnog Zakona o planiranju i izgradnji

Nove odluke Grada: ugrožavanje autonomije privatnih vrtića ili šansa za unapređen položaj radnika

Sledeći članak