Šumadinci zakazali sastanak zbog rudarskih istraživanja u Kniću i Kraljevu

„Fizički ćemo da branimo jer ne damo svoju zemlju”, rekao je dr Milija Palamarević ispred Organizacionog odbora ove akcije” redakciji portala Agroklub.

Selo u okolini Knića

U Guberevcu kod Knića će se 30. septembra održati sastanak zbog planiranih istraživanja na teritoriji Knić i Kraljevo. Organizacioni odbor je izdao saopštenje u kom se naglašava bojazan da rudarska istraživanja, koja su počela 2022, predstavljaju „opštu opasnost po njihovu imovinu i živote”.

Kako navode, spornim projektom su „u potpunosti zahvaćena” četiri sela u Šumadijskom okrugu: Pajsijević, Leskovac, Guberevac i Vitkovac, kao i selo Pečenog u Raškom okrugu, a istraživanja su planirana na teritoriji još nekoliko sela.

„U pitanju je firma ‘Stara planina resources doo’, koja se predstavlja kao državna, a u stvari je kanadska. Registrovana je pod domaćim imenom, jer po zakonu strana firma ne može da radi istraživanja. Prva faza je bila elektrohemijsko očitavanje, a nakon toga je počelo razvlačenje žica i sondi po privatnim livadama, poljima, šumama. Kad smo ih pitali, šta rade, rekli su da imaju dozvole, ali to je bila laž”, izjavio je Palamarević za Agroklub.

„Mi smo predsednika opštine obavestili da mi ne dozvoljavamo da bilo ko dolazi u naše selo, ni u privatnom ni u državnom svojstvu. Fizički ćemo da branimo jer ne damo svoju zemlju”, dodao je Palamarević iz Guberevca.

Policija „ima preča posla”

Krajem 2022. godine braća Davidović iz Guberevca su alarmirali medije zbog toga što je „Stara planina resources doo” na njihovom privatnom posedu vršila istraživanja bez njihovog  odobrenja. Preciznije, Slobodan i Dušan Davidović su prvog novembra prošle godine na svom imanju zatekli zaposlene firme „Severtrans” iz Sente, koje je „Stara planina resources doo” angažovala da izvrše merenja, preneo je portal Prvi prvi na skali.

Radik Severtransa je na protestovanje jednog  od vlasnika parcele izjavio da firma za koju radi ima potrebne dozvole od ministarstva i opštine, kao i da je policija obaveštena o njihovim aktivnostima: „Sve je zakonski i legalno”.

„Ako je zakonski i legalno, da li ste pitali vlasnika ove šume da uđete”, pitao je Davidović.

„Obično, prvo se mesna zajednica obaveštava… Kada ulazimo i pravimo veliku štetu onda ulazimo kako sam objasnio bratu – pita se za dozvolu, pita se za sve. A ako se ne pravi nikakva šteta, kao što vidite ovo je nikakva šteta… ”, može se čuti na snimku.  

Davidović je odvratio da radnici nisu imali pravo da uđu na privatni posed bez dozvole vlasnika: „Privatna šuma, privatan put, skroz od glavnog puta – u našem vlasništvu. Dakle, vi ovo pakujte što ste doneli, okrećite auto i kontra gore”. Nakon sporečkanja, Davidović i radnik Severtransa su se usaglasili da pozovu policiju. Policija se nije odazvala zahtevu Davidovića da izađe na teren, sa obrazloženjem da  „ima ozbiljnije stvari”.  

I.K.

Prethodni članak

Novi ciklus kampanje „Podrži Super devojčice“

Helikopter pomoć od 10.000 dinara daleko od rešenja, piše portal Bebac

Sledeći članak