Sutra sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i „Ujedinjenih protiv kovida“

foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Predstavnici udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ će 24. septembra, nakon nekoliko javnih zahteva, imati sastanak sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Tema razgovora je odnos Ministarstva zdravlja prema skoro tri hiljade lekara koji su potpisali peticiju za smenu Kriznog štaba, na kome bi se „ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije“.

Kako prenosi Insajder, udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ je od Ministarstva zdravlja tražilo da uputi i „apel direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara“, kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su „izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije“.

Zatražena je i hitna smena v.d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar uz obrazloženje da je ta ustanova, „posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu“, kao i da „postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice“, kao i hitna smena v.d. direktora KBC Zvezdara, navodeći da je u tom bolničkom centru „zabeležen neverovatno veliki broj otkaza lekara, koji odlaze jer ne žele da sarađuju sa kolegom koji je trenutno na čelu ove ustanove“.

Ovi zahtevi udruženja Ujedninjeni protiv kovida su usledili nakon što su se u medijima pojavili navodi da je prethodnih dana smenjen niz načelnika VMA koji su potpisali zahteve ovog udruženja. Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je za N1 izjavio da ako i postoje drugi razlozi za smenu načelnika VMA, presudno je to što su potpisnici apela „Ujedinjeni protiv kovida“. On je za N1 naveo da „opravdano sumnja“ da su u pitanju „redovne kadrovske promene“, kako je to saopštilo Ministarstvo odbrane.

Prema navodima koje prenosi Insajder, Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije izjavio je sinoć da smenjeni načelnici tri odeljenja na VMA još nisu dobili napismeno rešenja za smene i da su svi oni potpisnici inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“. On navodi da obrazloženje MO o tim smenama nije prihvatljivo za ljude koji poznaju kako stvari funkcionišu u vojsci, a da je njima prekršeno više zakona i podzakonskih akata, podsećajući da se radi o ministru koji je u tehničkom mandatu.

Iz „Ujedinjenih protiv kovida“ najavljuju, budući da lekari nemaju mogućnost da imaju protest jer im zakonska regulativa to ne dozvoljava, konferenciju za štampu na otvorenom i pozivaju građane i građanke da im se u subotu pridruže u akciji tako što će se obući u belo, fotografisati se i objavljivati fotografije na društvenim mrežama, i dodaju da mogu i da se šetaju gradovima, ali uz pridržavanje epidemiološih mera.

I.P.

Prethodni članak

Dobro je biti bogat pod Trampom i u vreme pandemije, iliti kako stojimo s nejednakostima

Drugačiji fudbal je moguć – političko mobilisanje navijačkih grupa

Sledeći članak