Svake godine Evropa se suočava sa 250.000 prijava nestale dece

Uoči Međunarodnog dana nestale dece u Evropi ASTRA podseća na problem nestale i eksploatisane dece.

Svake godine u Evropi se prijavi 250.000 nestanaka dece, navodi organizacija ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima uoči 25. maja, Međunarodnog dana nestale dece.

Organizacija Missing Children Europe, evropska federacija posvećena nestaloj i seksualno eksploatisanoj deci, svake godine na ovaj dan objavljuje izveštaj ‚Brojke i trendovi‘, navode iz ASTRE. Kako se dodaje, ovaj izveštaj prikuplja i analizira podatke iz mreže telefonskih linija za nestalu decu kako bi stručnjaci bolje razumeli složenost problema i razvili efikasne strategije za zaštitu ranjive dece.

„U 2023. godini, evropske telefonske linije 116000 za nestalu decu primile su 67.345 poziva u vezi sa 7.274 slučaja nestale dece“, navodi ASTRA u saopštenju.

„Najnoviji slučajevi prijavljeni u 2023. godini otkrivaju da je zapanjujućih 66% slučajeva uključivalo decu koja su ili pobegla ili su bila izbačena iz svojih domova ili ustanova za brigu, ističući njihovu duboku ranjivost. Slučajevi roditeljskih otmica (18%) i nestanaka migrantske dece (6%) takođe predstavljaju zabrinjavajuće trendove koji zahtevaju hitnu pažnju i podršku (Brojke i trendovi 2023). Pored toga, članovi organizacije Missing Children Europe izrazili su rastuću zabrinutost u vezi sa vrbovanjem, bilo putem interneta ili van mreže, kao značajnim faktorom koji navodi mlade da beže. Zbog svoje veće ranjivosti, ova deca su u riziku od seksualne eksploatacije i trgovine ljudima“, dodaje se.

Kampanja „Nestali snovi“

Uoči Međunarodnog dana nestale dece (IMCD) 25. maja, koji je prvi put obeležen 2001. godine, ASTRA na ovaj problem podseća u saradnji sa organizacijama Missing Children Europe, Međunarodnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (ICMEC) i Evropske komisije.

„Međunarodni dan nestale dece je posvećen podizanju svesti o problemu nestale dece, pružanju nade porodicama pogođenim ovim tragedijama i slavljenju onih koji su pronađeni. Danas ovaj datum obeležavaju različite kulture i organizacije širom sveta, ujedinjene u zajedničkoj misiji da vrate nestalu decu kući“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz ASTRE, u okviru ovih brojki nalaze se dirljive priče o nestaloj deci koje pogađaju porodice i zajednice širom Evrope i šire. Kako se približava Međunarodni dan nestale dece 25. maja, Missing Children Europe poziva širu zajednicu da razmisli o ovim pričama i širi reč o ovom danu kroz svoju kampanju „Nestali snovi

„Kampanja ‘Nestali snovi’ podseća nas da svako dete ima snove i težnje za svoju budućnost, i kada dete nestane, životi i snovi te dece i njihovih porodica bivaju prekinuti. Pridruživanjem našoj kampanji pomoći ćete nam da osiguramo da nijedno dete ne ostane sa neostvarenim snovima“.

Telefonske linije 116000 za pomoć nestaloj deci

Missing Children Europe takođe koordinira telefonske linije 116000, koje pružaju ključne usluge kao što su podrška za mentalno zdravlje, pravni saveti i socijalni resursi, skreću pažnju iz ASTRE.

„Ove telefonske linije, dostupne 24/7, osiguravaju da porodice i deca suočena sa ovim problemima nikada ne budu prepušteni sami sebi“, naglašavaju.

Mrežu telefonskih linija za nestalu decu vode nacionalne organizacije u 32 zemlje Evrope. Deca i porodice koje pozovu evropsku telefonsku liniju 116000 za nestalu decu dobijaju besplatnu i trenutnu emotivnu, psihološku, socijalnu, pravnu i administrativnu podršku 24/7. Telefonska linija takođe pruža vitalnu centralnu tačku kontakta i koordinacije za slučajeve koji su prekogranični.

Missing Children Europe poziva pojedince, organizacije i vlasti da stanu uz nestalu decu i nastave da podržavaju telefonske linije 116000, navodi se u saopštenju i dodaje da su dosledno finansiranje za izgradnju kapaciteta i poboljšan pristup uslugama telefonskih linija ključni koraci u jačanju efikasnosti telefonskih linija 116000 u zaštiti dece širom Evrope.

Missing Children Europe je mreža 32 nevladine organizacije

Missing Children Europe predstavlja 32 nevladine organizacije aktivne u 27 zemalja širom Evrope za prevenciju, zaštitu i podršku nestaloj i seksualno eksploatisanoj deci i njihovim porodicama. Mreža gradi vezu između istraživanja, politika i organizacija na terenu kako bi zaštitili decu od bilo kakvog oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja koji je uzrokovan ili rezultira njihovim nestankom.

Missing Children Europe koordinira mrežu telefonskih linija 116000 za nestalu decu, mrežu prekograničnih porodičnih medijatora i olakšava koordinaciju slučajeva koji uključuju prekogranične probleme, osiguravajući da ranjiva deca dobiju pomoć koja im je potrebna bez obzira gde se nalaze u Evropi.

I.K.

Prethodni članak

Sindikati GSP najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom

„Konjićev skok“ – 80 godina od desanta na Drvar

Sledeći članak