Sve više programera želi da se sindikalno organizuje u industriji video igrica u SAD

Foto: SobControllers / Flickr

Omiljena zabava za mnoge, ogromni profiti za neke – video igrice su horor za radnice i radnike koji ih proizvode.

Previše radnih sati, nepovoljni ugovori o radu, burnout i seksizam su među glavnim problemima koji pogađaju radnice i radnike u industriji video igrica.

Prema pisanju Times-a, ljudi koji su radili na Red Dead Redemption 2 bili su podvrgnuti sto časovnoj radnoj nedelji; Activision Blizzard je 2018. otpustio osamsto svojih radnika, iako je kompanija ostvarila dobit od 7,5 milijardi dolara te godine; jednom developeru Mortal Combat 11, koji je pristao da govori za medije, diagnostikovan je post traumatski stresni poremećaj do čega je dovelo njegova prekomerna izloženost vizuelnom prikazu nasilja; radnik u marketingu Telltale-a je dobio čireve od stresa na poslu zbog čega je iskašljavao krv.

Zbog takvih i sličnih iskustva raste kako broj sindikalno organizovanih radnica i radnika u industriji video igrica u SAD, tako i onih koji izražavaju želju za tim.

Zainteresovanost za sindikat u toj državi je bio slabašan među developerima igrica sve do skorašnjeg prvog štrajka u isotriji te industrije.

Kap koja je prelila čašu je bio intenzivni seksizam u kompaniji Riot. U avgustu prošle godine sto pedeset radnica Riot-a je napustilo svoje radno mesto i protestovalo ispred zgrade kompanije (praktikujući vrstu štrajka koji se u tradiciji sindikalizma u SAD zove walkout).

Nakon štrajka radnica Riot-a, sledio je pravi talas učlanjivanja u sindikat Gamers United. A prema jednom istraživanju u januaru ove godine, 47% developera igrica u SAD bi se učlanio u sindikalnu organizaciju ukoliko bi takva postojala na njihovom radnom mestu. Pre deset godina ta cifra nije dostizala ni jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u toj industriji.

U Ujedinjenom kraljevstvu sindikat radnica i radnika u industriji video igrica postao je deo sindikata Unite koji je blizak Korbinu, odnosno levom krilu Laburističke partije.

Osim sindikalnog organizovanja u opticaju je ideja zadružnog modela poslovanja koji bi developerima obezbedio vlasništvo i upravljanje preduzećem. Jedan od uspešnih primera zadruge u industriji igrica predstavlja pariški Motion Twin, koji je kreirao igricu Dead Cells.

U Srbiji se rad u IT sektoru predstavlja kao idealan posao, s neverovatnim prihodom. Iskustvo radnica i radnika u industriji video igrica pokazuje koji stepen eksploatacije rada je moguć sve i da se taj rad obavlja za laptopom. A jedini firewall protiv eksploatacije je organizovano radništvo.

Izvor: Merce.hu, Times

A.J.

Prethodni članak

„Stambeno je političko” – da li su drugačije stambene politike moguće u postojećim okvirima?, II deo

Beograd daje medijima bliskim vlastima 90 miliona dinara za reklamiranje gradskog prevoza

Sledeći članak