Svetski dan beskućništva: ulična akcija kod Terazijske česme u Beogradu

Povodom današnjeg Svetskog dana beskućništva, 10. oktobra od 17h će kod Terazijske česme u Beogradu biti održan ulični događaj pod nazivom „Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške!”, koji ima za cilj podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe u situaciji beskućništva, navodi se u pozivu više organizacija.

Kako se navodi u pozivu na ulični događaj „Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške“, „poseban fokus i ovogodišnje akcije je zalaganje za otvaranje lako pristupačnih dnevnih centara i prenoćišta za osobe u situaciji beskućništva, koji bi bili otvoreni tokom cele godine, a ne samo povremeno, u zimskim mesecima.“

Ovom prilikom podsećamo nadležne institucije da prestanu da ignorišu sistemske probleme koji proizvode beskućništvo: potpunu prepuštenost stanovanja tržištu, nedostupnost i potkapacitiranost sistema socijalne zaštite, preniska finansijska sredstva koja se ulažu u sistem socijalne zaštite i siromaštvo, navodi se u saopštenju Mreže za borbu protiv beskućništva.

U Beogradu kao višemilionskom gradu i dalje nema dovoljno dostupnih servisa za pomoć osobama u situaciji beskućništva, navode organizatori akcije i dodaju da su procene da samo u Beogradu nekoliko hiljada ljudi živi bez krova nad glavom i ne zna gde će večeras prenoćiti, navode organizatori u pozivu. „Centri poput prenoćišta, dnevnih centara i/ili privremenih stambenih zajednica su već decenijama potrebni s obzirom na ograničenja našeg sistema socijalne zaštite i sveprisutnu marginalizaciju i zanemarivanje problema beskućništva od strane nadležnih institucija i donosilaca odluka.“

„Prošlogodišnji popis stanovništva registrovao je samo one osobe u situaciji beskućništva koje su se tokom trajanja popisa obratile nekoj od institucija socijalne zaštite ili bile smeštene u njima, ali ne i osobe u situaciji beskućništva na mestima na kojima žive – na ulicama, u parkovima, ispod mostova, u napuštenim objektima, podrumima. Iz tog razloga možemo očekivati da stvaran broj naših sugrađana bez krova nad glavom ostane nepoznat i u narednih deset godina. Bez jasne procene koliko osoba se nalazi u situaciji beskućništva, nemoguće je raditi na unapređenju sistema zaštite od beskućništva“, piše u saopštenju ove mreže.

Iz Mreže za borbu protiv beskućništva napominju da je deo osoba u situaciji beskućništva suočen i sa pravnom nevidljivošću kako ne poseduju lična dokumenta.

„Ukoliko nemate adresu stanovanja, nemate ni ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, priliku da se legalno zaposlite, pristupite sistemu socijalne zaštite, glasate. Iako Zakon o prebivalištu i boravištu građana previđa da lica bez adrese prebivališta budu prijavljena na adresi nadležnog centra za socijalni rad, ova procedura godinama nastavlja da bude predugačka, komplikovana i diskriminatorna, a centri neretko odbijaju da na svojoj adresi prijave osobe u situaciji beskućništva“, navode u saopštenju i dodaju da i sistem socijalne zaštite ostaje nedovoljno pristupačan osobama u situaciji beskućništva o čemu govore podaci Gradskog centra za socijalni rad Beograd na čijoj evidenciji se prethodne godine nalazilo svega 172 beskućnika koji su koristili neko od prava ili usluga Centra, iako kroz svoj rad uočavaju da ih je u stvarnosti mnogostruko više. Ova tendencija se samo pogoršava primenom novog Zakona o socijalnoj karti koji ubrzano umanjuje broj siromašnih sugrađana koji mogu da ostvare svoje pravo na socijalnu zaštitu.

Organizatori večerašnje ulične akcije podsećaju da u Beogradu postoji samo jedno državno Prihvatilište za privremeno zbrinjavanje osoba koje se nalaze u stanju hitne socijalne potrebe, koje ima ograničene kapacitete i koje nije jednako pristupačno za sve kojima je pomoć potrebna: „Naravno, potrebno je raditi na uspostavljanju ovakvih usluga smeštaja i u drugim gradovima u Srbiji. Trenutno po podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Srbiji postoji oko 13-16 prihvatilišta nedovoljnog kapaciteta. Takođe, podsećamo da su usluge smeštaja vid osnovnih i minimalnih mera zaštite prava sugrađana koji žive u stanju ekstremne deprivacije“, navodi se u pozivu.

Svesni smo da je beskućništvo složen društveni problem i da je otvaranje dnevnih i noćnih centara još uvek sredstvo iz domena smanjenja štete koje bi služilo kao minimum i početna tačka u daljem rešavanju problema i da pravi lek za problem beskućništva leži u dubljem sistemskom i integrisanom zahvatu koji se tiče strukuralnih uzroka beskućništva i koji bi tek onda ljudima omogućio da trajno izađu iz svoje nepovoljne situacije, navodi se u pozivu na današnju akciju. „U skladu sa tim, institucije sistema moraju da preduzmu sve mere kako bi se ljudima u situaciji beskućništva bila obezbeđena lična dokumenta, zdravstvena i psihološka pomoć, smeštaj i sve što je neophodno za život dostojan čoveka. Beskućništvo nije lični izbor, beskućništvo je složen društveni problem, i tiče se svih nas!“ zaključuju organizatori današnje akcije.

Ulična akcija, pored pokazivanja spremnosti da se razumeju problemi sa kojima se naše komšije, ali i naše društvo u celini suočava, će biti i solidarna akcija prikupljanja pomoći. Tokom događaja, građani će moći da donesu konzerviranu i suvu upakovanu hranu, mušku i žensku sportsku i udobnu obuću, muške i ženske zimske jakne (ne kapute i mantile), mušku sportsku i praktičnu odeću: majice kratkih rukava, trenerke, dukserice, farmerke, nov donji veš i čarape, žensku sportsku odeću: helanke, trenerke, dukserice, nov donji veš i čarape, rančeve, torbice za oko vrata i struka (za dokumenta i sl.), sportske torbe, ćebad, vreće za spavanje, kišne kabanice, rukavice, kačkete, sredstva za ličnu higijenu (vlažne i papirne maramice, sapune, šampone, paste za zube, higijenske uloške i tampone, brijače i penu za brijanje), medicinska pomagala: štake i štapove, pelene za bebe i bebi kozmetiku.

Na događaju biće postavljena i kutija za doniranje novca koji će biti iskorišćen za najurgentnije potrebe za osobe u situaciji beskućništva (troškovi vađenja ličnih dokumenata, troškovi za lekove, donji veš itd, navode organizatori.

Ovu uličnu akciju organizuju Mreža za borbu protiv beskućništva: ADRA Srbija, A11 – Incijativa za ekonomska i socijalna prava, PIN – Psychoscocial Innovation Network, Omladinski centar CK13 Novi Sad, Caritas Srbije, Izlazak, Klikaktiv -Centar za razvoj socijalnih politika i Liceulice. Ovim povodom će u Novom Sadu Omladinski centar CK13 organizovati ulični događaj posvećen osobama u situaciji beskućništva, navodi se u pozivu.

I.P.

Prethodni članak

SZO: Mentalno zdravlje zavisi od društveno-ekonomskih okolnosti

Biro Bernske konvencije zahteva od Srbije da objasni kako „nema strategiju“ za rudarenje kad je u Nacrtu INEKP-a predviđena eksploatacija litijuma

Sledeći članak