SZO: potrebno je ubrzati proces vakcinacije i uspostaviti pravednu vakcinaciju na globalnom nivou

Najgora pandemija u poslednjih sto godina neće prestati ako i dok ne dođe do istinske globalne saradnje u snabdevanju i pristupu vakcinama, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus

Generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) i grupa svetskih zdravstvenih lidera uputili su danas hitan poziv za uspostavljanje jednakosti u pristupu vakcinama na globalnom nivou, posebno u Africi.

„Preko 5.7 milijardi doza vakcina je isporučeno globalno, međutim od toga samo 2% na teritoriji Afrike“, istakao je dr Gebrejesus.

Lideri su naglasili da najgora pandemija u poslednjih sto godina neće prestati ukoliko i dok ne dođe do istinske globalne saradnje u snabdevanju i pristupu vakcinama. Ponovili su da je globalni cilj vakcinacije SZO da 70% stanovništva svih zemalja bude vakcinisano do sredine 2022. godine.

„Što duže traje nepravedna raspodela vakcina, to će se virus više širiti i menjati, to će duže trajati društveni i ekonomski poremećaji i to će šanse biti veće za pojavu više varijanti virusa koje će umanjiti delotvornost vakcine“ upozorio je generalni direktor SZO.

Do danas pristup vakcinama pokazuje duboku nejednakost između bogatijih i siromašnijih zemalja. Od isporučenih 5,7 milijardi doza vakcina 80% je u zemljama visokih i srednjih primanja.

Zemlje sa visokim prihodima su do sada dale skoro 100 doza na svakih 100 ljudi. Istovremeno, zemlje sa niskim prihodima mogle su da daju samo 1,5 doze na svakih 100 ljudi, zbog nedostatka zaliha.

Zemlje sa visokim prihodima obećale su da će donirati više od milijardu doza, ali manje od 15% tih doza je našla svoj put do siromašnijih država.

Svet ne bi trebalo da štedi napore za povećanje ponude vakcina zemljama sa nižim prihodima, naglašavaju iz SZO. Ta organizacija smatra da se to može učiniti uklanjanjem svih prepreka povećanja proizvodnje, uključujući i prepreke pred snabdevanjem i transferom tehnologije. Kao deo takvih napora, u junu su SZO i partneri programa COVAX najavili prvi centar za prenos tehnologije mRNA vakcine protiv virusa Sars-CoV-2, koje će biti postavljen u Južnoj Africi.

Sastanci zdravstvenih lidera održavali su se 13. i 14. septembra.

A.J.

Prethodni članak

Norveška: pobeda levice nakon osam godina vladavine konzervativaca

Sve manje prostora za građansko učešće u planiranju grada. Istraživanje pokazuje da se to može promeniti

Sledeći članak