Turska na korak do zabrane treće najveće stranke u toj zemlji

Već duže vreme Erdogan i druge nacionalističke snage u Turskoj vrše pritisak da se zabrani rad prokurdske Narodne demokratske partije (HDP).

masa na demonstracijama Narodne demokratske partije u Turskoj

Državni tužilac Turske zatražio je od Ustavnog suda zabranu levičarske i prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), treće najveće stranke u toj zemlji. Kao razlog za zabranu navedena je navodna povezanost sa kurdskim pobunjenicima i pokušaj ove partije da „razbije jedinstvo države i naroda“.

Iz HDP-a negiraju ove tvrdnje i ističu da je reč o „teškom napadu na demokratiju“ i da tužilaštvo postupa po političkim naredbama Redžepa Tajipa Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja (AKP).

Samom zahtevu za zabranom prethodilo je oduzumanje statusa poslanika Omeru Faruku Gergerliogluu, jednom od uticajnijih članova HDP-a, zbog navodnog širenja terorističke propagande na društvenim mrežama. Gergerlioglu je osuđen na kaznu zatvora od dve i po godine zbog objave na društvenim mrežama napisane pre pet godina.

Već duže vreme Erdogan i druge nacionalističke snage u Turskoj vrše pritisak da se zabrani rad treće najveće partije u Turkoj, za koju je na poslednjim izborima glasalo skoro šest miliona ljudi i koja ima preko četrdeset hiljada članova.

Podsetimo, većini od 65 izabranih gradonačelnika iz ove partije onemogućeno je da stupe na dužnost nakon pobede na lokalnim izborima 2019. dok je početkom ove godine uhapšeno 718 aktivista HDP-a.

Potencijalna zabrana se može tumačiti kao uvod u parlamentarne izbore 2023. godine s obzirom na to da AKP stoji sve lošije u anketama. Erdoganov koalicioni partner, ekstremno desničarka Partija nacionalne akcije, je trenutno ispod cenzusa od 10% i postoji mogućnost da opozicione stranke preuzmu vlast na narednim izborima.

L.P.

Prethodni članak

Pariska komuna – daleko ispred svog i našeg vremena

Orbanova medijska imperija i njeni regionalni pipci

Sledeći članak