Turska: oružani napad na HDP u Izmiru, jedna osoba izgubila život

Najnoviji napad na Narodnu demokratsku partiju – HDP izvelo je naoružano lice u turskom gradu Izmir i usmrtio jednu osobu u provincijskoj zgradi partije.

Usled pucnjave napadača 17. juna u kancelariji HDP u Izmiru život je izgubila Deniz Pojraz, ćerka partijskog službenika.

„Zgrada naše partije je meseci potencijalna meta napada“, izjavili zvaničnici HDP-a u Izmiru. 

Policija je pre mesec dana postavila kontrolne punktove u okolini zgrade te partije u Izmiru, što podupire tvrdnju zvaničnika HDP da se napad odvio ispred očiju organa bezbednosti. 

Iz HDP-a podsećaju da su se 2015. i 2016. godine stotine kancelarija partije našle pod napadom, od kojih su mnoge i spaljene, a policija nije progonila počinitelje.

Stav je te partije da je napad posledica sistemske represije koju Erdoganov režim sprovodi nad HDP-om, odnosno njenim članstvom. 

Podsećamo da su trenutno dva velika sudska procesa u toku protiv Narodne demokratske partije. U okviru „Kobane suđenja“ 108 političara se terete za smrt demonstranata koji su žrtve napada terorista Islamske države. 

Istovremeno sa „Kobane suđenjem“ glavni tužilac turskog kasacionog suda ponovo je zatražio od Ustavnog suda da zabrani levičarsku i prokurdsku HDP, treću po veličini stranke u Turskoj. 

Mašinine tekstove o situaciji u Turskoj možete čitati na ovom linku

A.J.

Prethodni članak

Grčka: desetine hiljada ljudi na ulicama protiv novog Zakona o radu

Konačno prepoznat neplaćeni kućni rad?

Sledeći članak