Turska: novi zahtev za zabranu HDP

Glavni tužilac turskog kasacionog suda ponovo je zatražio od Ustavnog suda da zabrani levičarsku i prokurdsku Narodnu demokratsku partiju (HDP).

Dokument od 850 strana kojim se zahteva zabrana HDP, efektivno izjednačava drugu po veličini opozicionu partiju u Turskoj sa Radničkom strankom Kurdistana (PKK), te je tereti za podrivanje „nedeljivog integriteta Turske države“, javljaju iz evropskog predstavništva HDP.

Novi zahtev glavnog javnog tužioca je drugi pokušaj da se sudskim putem zabrani delovanje Narodne demokratske partije. Podsećamo, prvi takav zahtev glavni tužilac je podneo u martu ove godine.

Ustavni sud je 31. marta taj zahtev odbio sa obrazloženjem da sadrži greške i naložio je Kancelariji glavnog javnog tužoca da ga ponovo podnese nakon revidiranja teksta zahteva.

Uz zabranu delanja HDP glavni javni tužilac traži zabranu političkog delovanja 500 članova te partije.

Očekuje se da će Ustavni sud doneti odluku o pokretanju procedure zabrane u naredne dve nedelje.

Iz evropskog predstavništva HDP skreću pažnju na to da se istovremeno s napadima na HDP „islamistički, nacionalistički i konzervativni saveznici [turskog režima] vode rat protiv Kurda u severnoj Siriji i severnom Iraku, gde su okupirali nekoliko kurdskih naseobina i postavili vojne baze s izgovorom da vode vojne operacije protiv PKK“.

Podsećamo da je Erdogan isprva bio na poziciji mirovnog procesa i rešenja sukoba između Turske i kurdskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta predvođenog PKK. Međutim 2016. godine, nakon pada njegove popularnosti, političke kalkulacije su ga navele da naprasno i jednostrano obustavi mirovni proces.

Izvor: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

HDP, kao jaka levičarska opoziciona partija koja je takođe zagovarala mirovni proces između Turske i kurdskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta, našla se na udaru Erdoganovog režima.

Represija protiv kurda i njihovih političkih predstavnika i saveznika dobila je dodatni vetar u leđa u poslednjih pet godina, budući da je Erdogan svoje izgubljene glasove nadoknađivao sa stupanjem u koaliciju s nacionalističkim političkim akterima koji su desnije od njegove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Represiju protiv HDP turski režim vodi na više frontova. Pored pokušaja sudske zabrane, u toku je „Kobane suđenje“ u sklopu kojeg se brojni članovi HDP terete za smrt žrtava terorističkog napada koji je izvela Islamska država, te za „narušavanje jedinstva države i integriteta zemlje“.

Prema evidenciji HDP, u proteklih šest godina uhapšeno je preko deset hiljada članova i članica te partije, a trenutno je lišeno slobode preko četiri hiljada njihovih pripadnika/ca.

Kako smo već ranije pisali, iz HDP poručuju da će nastaviti s političkim organizovanjem i pružanjem otpora uprkos Erdoganovoj represiji.

A.J.

Prethodni članak

Dosta je bilo: od tehnokratije do teorija zavere

Čemu još istorija? Festivali javne istorije u Beogradu, Kruševcu, Zaječaru i Zrenjaninu

Sledeći članak