Ukrajina nastavlja da rasprodaje državnu imovinu

Kao mnogo puta do sada, rat je profitabilan za korporacije i političare.

Fond državne imovine Ukrajine planira da prikupi do 590 miliona dolara kroz veliku privatizaciju i zakup poljoprivrednog zemljišta. Prihodi od ovih privatizacija bi bili daleko najveći u poslednjih deset godina, saopšteno je na sajtu Fonda.

„Postoje tržišta u razvoju i postoje tržišta u vanrednim situacijama, a mi smo izuzetni kao tržište u vanrednim situacijama“, prokomentarisao je Rustem Umerov, šef Fonda državne imovine, u intervjuu za Bloomberg.

Dva su zakona trenutno pred ukrajinskim parlamentom. Narodni poslanici će se prvo izjasniti o nastavku privatizacije velikih preduzeća. Zatim o predlogu zakona o prenosu državnog poljoprivrednog zemljišta na Fond državne imovine, što bi toj instituciji omogućilo da zemljište daje u zakup.

Očekuje se da će ukrajinski poslanici glasati o zakonima u maju. U slučaju odbacivanja izmena ovih zakona, alternativa bi mogla da bude osnivanje javno-privatnih partnerstava.

Među kompanijama koje država planira da privatizuje su i Industrijski kompleks u Odesi, Ujedinjena rudarsko-prerađivačka kompanija, Titanijum-magnezijum kombinat Zaporožje, proizvođač insulina „Indar“ i jedan od glavnih ukrajinskih snabdevača električnom i toplotnom energijom „Centrenergo“.

„Ako ove godine ne prodamo državna preduzeća, onda će sledeće godine ona vredeti samo kao nekretnina, a godinu dana posle toga samo zemljište na kom stoje“, rekao je Umerov i dodao da bi privatizacija mogla da popuni budžet i „stavi tačku na dugogodišnje postkomunističko nasleđe korupcije i lošeg upravljanja“.

Uprkos ratu, kompanije nastavljaju da kupuju državna preduzeća. U Ukrajini je 19. septembra 2022. nastavljena privatizacija. Prema pisanju magazina „Forbes“ na ukrajinskom ratna privatizacija se pokazuje lukrativnijom od privatizacije u prethodnom mirnodopskom periodu.

Od početka rata u Ukrajini, pored ubrzane privatizacije, vlada Volodimira Zelenskog je donela zakone kojim se značajno ograničavaju radnička prava, a na šta su ranije skrenuli pažnju iz ukrajinske organizacije za radna prava.

O tome da će se neoliberalne mere poput privatizacija profitabilnih industrija i zemljišta, i liberalizacije radnih prava nastaviti govori i februarski sastanak ukrajinskih zvaničnika i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda.

Uslovi kojima će Ukrajina morati da udovolji kako bi dobila pristup MMF-ovim pozajmicama biće u skladu sa karakterističnim politikama Vašingtonskog konsenzusa, kakve su mere štednje i privatizacija državne imovine, piše protal Geopolitical Economy Report.

A.J.

Izvor: ELMO East European Context Newsletter

Prethodni članak

Na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, prisećamo se tragedije u Rana Plazi

U pucnjavi u školi je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, potvrdila je policija

Sledeći članak