ULUS: Zabrinjavajuće nasilje prema pojedinim članovima i članicama

Svako pozivanje na pretnje, linč i hajke na pojedine članove i članice Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) nedopustive su manifestacije kulture nasilja, istakli su u svom saopštenju članovi Organa i Tela ULUS-a.

Različiteforme verbalnog nasilja kao i stepen destruktivnog delovanja na društvenim mrežama i u javnosti je zabrinjavajući, upozoravaju iz ULUS-a. Kako su u saopštenju javnosti naveli:

Svedoci smo akutnog cyberbullying-a ili nasilja na društvenim mrežama u ULUS-u, koje mora da prestane! Agresivna komunikacija u kojoj se neprimerenim rečnikom diskvalifikuju kolege iz Udruženja, povećava stepen destruktivnog delovanja jer se energija troši na sukobe, a ne na konstruktivne razgovore o mogućim rešenjima.

Pojedini uzroci pojačanog nasilja prema članovima ULUS-a, a posebno prema članovima Organa i Tela, dovode se u vezu sa tenzijama izazvanim pandemijom korona virusa, ali i zbog nedostatka organizovane podrške umetnicima kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, kao i  sa neadekvatno pruženom socijalnom zaštitom ugroženih grupa i pojedinaca unutar sistema umetnosti.

Smatramo da su govor mržnje, rodna, nacionalna ili bilo koja vrsta diskriminacije na ličnom nivou, kao i maliciozne kategorizacije pojedinaca, agresivno ponašanje u bilo kom obliku, diskreditacija volonterskog i stručnog doprinosa članova Organa i tela u radu Udruženju u prethodnom periodu, kao i nekolegijalne diskvalifikacije pojedinih članova Udruženja kao umetnika na društvenim mrežama koje su eskalirale poslednjih dana nedopustive! Svako pozivanje na linč, hajka, pretnje po bezbednost članstva, omalovažavanje, vređanje, etiketiranje i kreiranje atmosfere isključivosti Drugog su nedopustive manifestacije kulture nasilja, naglašavaju iz ULUS-a.

Jedna od spornih TV emisija gde se članovi Organa i Tela javno vređaju, denunciraju, omalovažavaju i pretvaraju u mete za dalje oblike verbalnog i sajber nasilja, emitovala se 27. oktobra 2020. u emisiji „Pravac“ na kanalu Pink 3 Info. Gosti u emisiji bili su Nikola Kusovac, kontroverzni kustos u penziji, poznat stručnoj javnosti po nizu afera u vezi sa procenama originalnih umetničkih dela  i Zoran Čalija, akademski slikar, dugogodišnji član ULUS-a koji je stručnoj javnosti postao poznat u slučaju organizovanog ultra-desničarskog napada na Kontekst galeriju, u okviru Centra za kulturu „Stari grad“ u Beogradu, prilikom koje je sa kamenom u ruci, prekinuo govor i vređao organizatore izložbe.

U saopštenju ULUS-a se dalje pojašnjava da je ono otvoreno za konstruktivnu kritiku i otvorenu debatu po svim pitanjima koja se tiču interesa šireg članstva, te da je uvek moguće sazvati okrugli sto kako bi se izjasnili svi „koji žele da unaprede rad Udruženja i da ukažu na moguće smernice razvoja i iznesu svoje kritičke stavove na aktuelne koncepcije izlaganja i druge teme u ULUS-u“.

Ovom prilikom članovi i članice Organa i Tela ULUS-a pozivaju i sve zainteresovane članove ULUS-a koji se interesuju za unapređenje komunikacije, da svoje predloge i inicijative i komentare pošalju u formatu A4 dopisa na email adresu: ulus.office@gmail.com, ili ulusudruzenje@gmail.com, do 20. novembra 2020.

O organizaciji ULUS-ove javne diskusije, članstvo će biti blagovremeno obavešteno putem mailing liste, FB stranice ULUS-a i putem sajta Udruženja, saopšteno je iz ULUS-a.

V.K.

Prethodni članak

Spontani štrajk u GEOX-u. Italijanska fabrika nastavlja s maltretmanom radnika

ZA Krov nad glavom: „Zahtevamo obustavu prinudnih iseljenja zbog eskalacije epidemije!“

Sledeći članak