Umesto MHE na Ratajskoj reci se očekuje zaštićeno područje

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republički Zavod za zaštitu prirode su najavili da će sprovesti istraživanja i valorizaciju u cilju zaštite reke koja je pre nekoliko dana pravnim putem zaštićena od izgadnje male hidroelektrane.

Građani i organizacije okupljene oko inicijative Zaštitimo reke Prijepolja su na korak od toga da trajno zaštite Ratajsku reku, koju grade Karoševska reka, Jasikovac, Duboki potok i Boljansko-pustinjska reka. Ministartvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije su, naime, afirmativno odgovorili na predlog civilnog društva i javili da će na Ratajskoj reci sprovesti istraživanja i valorizaciju radi stavljanja pod zaštitu.

Iz Zaštitimo reke Prijepolja pojašnjavaju da će istraživanja biti uvršćena u redovni plan aktivnosti republičkog zavoda za zaštitu prirode za narednu godinu, dok će se preliminarna početi već ove godine, ako za to bude mogućnosti.

„Ove informacije dolaze u trenutku kada se lomi sudbina Ratajske reke na kojoj je planirana izgradnja MHE ‚Velika Ploča‘ u delu pod nazivom Karoševska reka. Protiv izgradnje MHE i zaštitu Ratajske reke peticiju je potpisalo više od 800 meštana i 16 udruženja građana Prijepolja i okoline“, javljaju aktivisti u zajedničkom saopštenju.

„Nezamislivo je da neko planira da izgradi malu hidroelektranu na reci koja leti može da stane u njegovu šaku. Ni tu šaku vode nećemo dati”, poručio je ranije Dragoman Ljujić iz Prijepolja.

MHE Velika Ploča se neće graditi jer je Ministarstvo rudarstva i energetike ovih dana odbacilo zahtev investitora, PD “PowerIT” iz Subotice, za produženje roka važenja energetske dozvole za MHE “Velika Ploča” na Karoševskoj reci. Podnesak u kom su detaljno navedeni razlozi kojim se osporava zahtev investitora za produženje energetske dozvole resorsnom ministarstvu su podneli Polekol i inicijativa Pravo na vodu.

„Odluka Ministarstva o odbacivanju zahteva investitora je bila jedino moguće ispravno rešenje s obzirom koliko je dokumentacija bila neuredna. Prijepolje je izuzetno bogato prirodnim dobrima, odlikuje ga kvalitetna životna sredina i to je značajan razvojni potencijal i činilac životnog standarda koji bi bio nepovratno uništen masovnom izgradnjom MHE”, prokomentarisao je Strahinja Macić, pravnik Organizacije za političku ekologiju – Polekol. Iz Zaštitimo reke Prijepolja dodaju da je sada izvesno da se MHE „Velika ploča” neće graditi jer investitor više nema prava da zatraži novu energetsku dozvolu za ovu MHE.

Aktivisti skreću pažnju na to da MHE „Velika Ploča“ nije jedinstven slučaj u opštini Prijepolje:

„Prostorni plan ove opštine predviđa 41 lokaciju za izgradnju malih hidroelektrana. Imajući u vidu njihov poguban uticaj na prirodu i ljude, inicijativa Zaštitimo reke Prijepolja, kojoj podršku daju i organizacije Libergraf iz Užica, Studenac iz Nove Varoši, Polekol i inicijativa Pravo na vodu, zahtevaju od opštine Prijepolje da donese odluku o zabrani MHE na svojoj teritoriji, po ugledu na brojne opštine koje su donele ovakvu zabranu i iz svojih Planova razvoja i Prostornih planova izbrisale lokacije namenjene izgradnji MHE“, kaže se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

I peta presuda u korist ekoloških aktivista u procesima po tužbama vlasnika Galensa

Studija o proceni uticaja projekta mosta u Novom Sadu ipak izrađena, na uvidu do šestog jula

Sledeći članak