Unija sindikata prosvetnih radnika zahteva bolje praćenje broja učenika zaraženih koronavirusom

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u otvorenom pismu upućuje na to da je statistika o broju zaražene dece školskog uzrasta netačna i zahteva da se prati i broj dece koja izostaju sa nastave.

„Broj učenika sa potvrđenom infekcijom Kovid-19 stoji na početku tabele u čijim poljima su upisane nule ili su polja jednostavno precrtana, iako u odeljenjima imamo veći broj izostalih učenika, u proseku od pet do deset. Šta da upišu iskreni i odgovorni učitelji i nastavnici, kojima takav podatak niko nije dostavio?!“, pita se u otvorenom pismu rukovodilac Resora za obrazovanje Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Vesna Jerotijević.

Jerotijević je kritikovala izjavu ministra prosvete Branka Ružića da je pandemiološka situacija u školama zadovoljavajuća. Ružić je, naime, početkom decembra komentarisao preporuku Kriznog štaba da ne treba produžavati zimski raspust. Kako su preneli mediji, ministar je tada izjavio da sve brojke govore o tome da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa“, navodeći da u skoro 80% svih odeljenja u osnovnim i srednjim školama nema zaražene dece, odnosno da je procenat zaražene dece školskog uzrasta svega 0,15.

Ti zaključci su, upozorava Jerotijević, zasnovani na netačnoj statistici. Kako navodi, ona se formira na osnovu podataka iz tabela o broju zaražene dece koje se prikupljaju školama na dnevnom nivou. Nastavnici, međutim, u ove tabele nevoljno upisuju netačne podatke, prikazujući uglavnom da zaražene i bolesne dece nema, jer do tačnih podataka ne mogu da dođu.

Deca i mladi zaraženi koronavirusom, naime, imaju lakše simptome, pa ih roditelji u školu najčešće šalju nakon 2-3 dana izostanka sa nastave, sa opravdanjem od roditelja, bez testiranja i bez posete lekaru. Da bi se došlo do tačnije slike epidemiološke situacije u školama, USPRS predlaže da se u obzir uzme i broj izostalih učenika. Kako Jerotijević piše, on je aktuelno veliki, od 5-10 učenica i učenika po odeljenju.

U otvorenom pismu kritikuje se i napuštanje mera za prevenciju i kontrolu kovida u školama.

„Mere zaštite kao što su čišćenje površina i dezinfekcija učionica, hodnika i toaleta između smena više se ne sprovode zbog nedovoljnog broja pomoćnih radnika i nedostatka dezinfekcionih sredstava. Dok se kvadratni metri povećavaju, broj tetkica se iz godine u godinu smanjuje, ali ni tim podacima se niko ne bavi“, upozoravaju iz USPRS, dodajući i da je nejasnost uputstava o tome kada treba nositi maske, a kada ne, dovela do neujednačenosti u primeni ove mere.

I.K.

Prethodni članak

Menopauza, političko pitanje o kome se ćuti

Dijagnoza. I zašto je Društvo psihologa Srbije nije dalo

Sledeći članak