Upravni sud naložio zaustavljanje radova na izgradnji kalemegdanske gondole

U petak, 19. aprila, Upravni sud je doneo rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu izgradnje gondole na Kalemegdanskoj tvrđavi sve dok se ne donese konačno rešenje o zakonitosti građevinske dozvole za pripremne radove koje je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U današnjem saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) stoji da je Upravni sud zaključio da je njihov zahtev za odlaganje izvršenja rešenja osnovan „te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.“

U saopštenju se dalje navodi:

„Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. Prema rešenju Upravnog suda radovi na Kalemegdanu ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole.“

Kako smo već ranije pisali, zbog nezakonite seče drveća na Kalemegdanu i Ušću RERI je podneo tužbu Upravnom sudu 17. aprila.

Pored osnovnog zahteva da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, i da se njihovo izvođenje hitno zaustavi, pomenuta organzacija ujedno je zahtevala vanredni inspekcijski nadzor zbog kršenja propisa u oblasti zaštite životne sredine i prijave radova bez pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja.

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“.

Pripremni radovi su, prema navodima, uključivali i iskop zemlje kao i pobadanje betonskih šipova, dok je prethodno, na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

U zaključku ova organizacija koja se bavi  očuvanjem i unapređenjem životne sredine, poziva sve nadležne organe, posebno Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo turizma i telekomunikacija, Grad Beograd i JP „Skijališta Srbije“ da „poštuju zakone i obustave sve aktivnosti na izgradnji gondole koje nanosi trajnu štetu javnom interesu“.  

Da podsetimo, gradnji gondole, te pratećoj seči drveća i izgradnji drugih komercijalnih objekata u sklopu Beogradske tvrđave putem protesta i iniciranjem peticije usprotivila su se mnogobrojna strukovna udruženja i organizacije, kao i mnogobrojni građani. Beogradska tvrđava je kulturno dobro od najvišeg značaja za Republiku Srbiju koje UNESCO prepoznaje kao deo svetske baštine.

V.K.

Prethodni članak

Na današnji dan poginuo je Dimitrije Ljotić

Pravosnažno odbijena rehabilitacija Milana Nedića

Sledeći članak