Valjevo na vrhu liste po broju zagađenih dana od početka godine

Po podacima portala Ekstremna ekologija – xEco Valjevo je od početka godine najzagađeniji grad u Srbiji, skrenuli su pažnju iz organizacije Lokalni odgovor.

Građanska organizacija Lokalni odgovor je objavila deveti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Valjevo je najzagađeniji grad u Srbiji, u kom je od početka godine do 15. januara zabeleženo čak jedanaest dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 µg/m3 po podacima portala Ekstremna ekologija – xEco.

 „Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama ‘loš’, ‘veoma loš’ i ‘izuzetno loš’“, konstatuje se u saopštenju Lokalnog odgovora. Iz ove organizacije upozoravaju da je zbog tolikog aerozagađenja svako mogao da doživi zdravstvene tegobe, a da su u naročitom riziku osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji građani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Lokalni odgovor je objavio da nakon Valjeva slede Novi Pazar i Čačak, sa istim brojem dana prekoračenja, te Mladenovac, Kosjerić i Šabac sa ukupno 10 dana kad je izmerena dnevna koncentracija suspendovanih čestica iznad 50 µg/m3.

I.K.

Prethodni članak

„Pljuni i zapjevaj“: popularna muzika u socijalističkoj Jugoslaviji

Ne možete da nađete listu zaštićenih područja? Obratite se Eko centru „Stanište“

Sledeći članak