„Vaše greške su naša budućnost”, srednjoškolci zahtevaju da učestvuju u donošenju odluka

Udruženje „I mi se pitamo“ okupilo je juče veliki broj učenika i učenica srednjih škola ispred Ministarstva prosvete, gde su predali peticiju protiv državne mature koju je potpisalo 25.000 ljudi.

Protest srednjoškolaca ispred Ministarstva prosvete

Juče su se na Cvetnom trgu u Beogradu okupili srednjoškolci nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvete da odobri pojedinačne prijemne ispite za fakultete pored planirane državne mature. Predvođeni srednjoškolskim udruženjem „I mi se pitamo“, oni su prošetali do Ministarstva prosvete, gde su predali peticiju sa 25.000 potpisa protiv državne mature. Učenici su pred Ministarstvom skandirali: „Nećemo maturu“ i „I mi se pitamo“, a pored istoimenih, mogli su se videti i transparenti sa natpisima poput: „Vaše greške su naša budućnost”.

Prema rečima Luke Babića iz udruženja „I mi se pitamo“, zahtevi učenika su da Ministarstvo pre svega odgovori na njihove primedbe i pitanja koje su izneli na sastanku sa predstavnicima Ministarstva još marta prošle godine, a za šta je zakonski rok bio 31. avgust.

Osim toga, učenici zahtevaju da se pojedinačni prijemni ispiti na fakultetima ukinu, da se osigura uračunavanje uspeha na kraju svake školske godine, da se odustane od namere da svi učenici polažu isti test na maturi, kao i da se Ministarstvo konsultuje sa učenicima kada su ovakve odluke u pitanju, a ne da im poruči „da se oni ništa ne pitaju”.

Učenici su za Mašinu naveli da se osećaju ugroženo i da su potpuno van ovog projekta, koji sam po sebi „nema smisla“.

„Niko se ovde ne buni što će da radi prijemni, već što ne zna šta se dešava a polaže ga za manje od godinu dana. Ovo je čisto da se pokaže da nešto može da se organizuje, za razliku od državne mature očigledno”, za Mašinu je izjavila učenica Treće beogradske gimnazije, Mina.

Protest srednjoškolaca
Protest srednjoškolaca; Foto: Anastazija Govedarica Antanasijević

Srednjoškolci tvrde da ovakva državna matura nije samo beskorisna, već i izjednačava učenike svih gimnazija i srednjih škola u Srbiji, iako oni svakako nemaju isti program u školama. Učenici prirodnih i društvenih smerova gimnazija i učenici stručnih škola će morati da rade potpuno iste testove. Prema njihovim rečima, to će za posledicu imati da je matura neprilagođena usmerenjima budućih studenata, time što bi za neke bila prezahtevna, a za druge nedovoljno temeljna.

Mihailo iz Filološke gimnazije izrazio je pesimističan stav kada je u pitanju uspeh protesta i naveo da verovatno ništa neće uspeti da urade. Ovaj beogradski srednjoškolac za Mašinu je ocenio da je skup mogao biti i brojniji, kao i da bi više srednjoškolaca trebalo da podrži ovu inicijativu. Na pitanje zašto na ovaj skup nije došlo više ljudi, Mihailo je izjavio: „Mrzi ih i plaše se”.

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje, Miloš Blagojević, pozvao je predstavnike srednjoškolaca na razgovor nakon što su predali peticiju, međutim oni su to odbili, navodeći da ne žele da učestvuju u razgovoru koji nije najavljen. Sastanak sa pomoćnikom ministra zakazan je za sledeću nedelju.

Državna matura treba da bude uvedena od 2024. godine, a ona bi, kako ste ranije mogli da čitate na Mašini, zamenila prijemni ispiti na fakultetima.

A.G.A.

Prethodni članak

Netanjahu je ustuknuo, sindikat ne pokreće generalni štrajk u Izraelu

Francuski sindikati pozvali su na deseti dan štrajka i protesta protiv penzionih reformi

Sledeći članak