Vaspitačice ponovo izlaze na ulicu kako bi se izborile za bolji položaj

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, nezadovoljan materijalnim i socijalnim položajem zaposlenih i stanjem u predškolstvu, organizuje protest u nedelju, 20. marta, u Beogradu.

protest vaspitača

Protest će biti organizovan mesec dana nakon prethodnog izlaska vaspitača na ulice, a zakazan je u „pet do 12“ na Trgu Nikole Pašića, odakle će, nakon govora i performansa, biti organizovana protestna šetnja do zgrada Predsedništva, Ministarstva finansija, Vlade Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I ovog puta predškolci će ukazati na niske plate, samovolju lokalnih samouprava, nerešavanje dugogodišnjih problema i ignorisanje sindikalnih zahteva, kao i na sve druge probleme koje čine ovu delatnost „nevidljivom za vlast“, kako se kaže u saopštenju sindikata.

Članice sindikata će protest iskoristiti i kako bi nadležnim organima predali peticiju za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim služama u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

vesna janjić
Vesna Janjić govori na protestu ispred Ministarstva prosvete; Foto: Savez samostalnih sindikata Beograda / Facebook

Predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda, Vesna Janjić za Mašinu kaže da je ovu peticiju samo prošle nedelje potpisalo preko 3000 zaposlenih u predškolskim ustanovama ali i drugih građana koji podržavaju njihove zahteve.

Sindikalci zahtevaju promenu pomenute Uredbe pošto se na osnovu koeficijanata koje ona određuje svim zaposlenima koji imaju koeficijent manji od 10 isplaćuje minimalna zarada. Oni sa najnižim koeficijentima imaju zaradu čak i manju od minimalca pa se ta razlika dotira iz budžeta lokalnih samouprava.

„Navedene činjenice, jasno ukazuju na težak materijalni položaj zaposlenih. Zato smo i prinuđeni, da od lokalnih samouprava, tražimo solidarne pomoći, za poboljšanje teškog materijalnog položaja zaposlenih, ali nemaju sve loalne samouprave u Srbiji razumevanje za ovo pitanje“, kaže Janjić za Mašinu.

Ona dodaje da upravo zbog toga insistiraju na izmeni Uredbe, „jer želimo da svojim zaposlenima obezbedimo da mogu dostojanstveno da žive od svojih plata, a ne da budu socijalno ugroženi, i da im se udeljuju solidarne pomoći“.

I.K

Prethodni članak

Žene u crnom pozivaju na solidarni antiratni skup u nedelju 20. marta: „Stop ratu u Ukrajini!“

Reforma prostornog i urbanističkog planiranja u Republici Srbiji: uklanjanje „viška“ građana sa javnih rasprava i samog dokumenta sa sajtova institucija

Sledeći članak