Vazduh u Leskovcu najzagađeniji u Evropi, upozorava Tim 42

Na sajtu grada vazduh u Leskovcu se vodi kao „čist ili neznatno zagađen“, iako je po vrednostima PM10 čestica Leskovac najzagađeniji grad u Evropi.

„Prema zvaničnoj oceni, vazduh u Leskovcu spada u prvu kategoriju – čist ili neznatno zagađen vazduh. Međutim, podaci iz najnovijeg Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2022 godinu koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine pokazuju sasvim drugačije stanje.

U ovom izveštaju dat je podatak da su vršena indikativna merenja PM10 čestica u Leskovcu, a prema prikazanoj srednjoj godišnjoj vrednosti za PM10 čestice, Leskovac je najzagađeniji grad u Srbiji i Evropi, upozoravaju iz Tima 42.

Na sajtu grada može se pristupiti oceni kvaliteta vazduha na osnovu merenja sa svega postojeće stanice. Vazduh se u njima, sudeći po opisu, kategorizuje na osnovu merenja vrednosti čađi i azotovih oksida. Kategorija vazduha na sva četiri mesta je za 15. oktobar 2023, primera radi, „odlična“, a „prisutno zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik po zdravlje“.

Istovremeno, kako navode iz Tima 42, godišnji izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac od 2017. godine jasno pokazuju da je stopa oboljevanja građana od respiratornih oboljenja veća u grejnoj sezoni, što se u izveštajima povezuje sa povećanim zagađenjem vazduha.

Lekić: Indikativna merenja se prema postojećoj zakonskoj regulativi ne uključuju u ocenu, što je besmislica

Leskovačka organizacija civilnog društva se za objašnjenje očiglednih kontradiktornosti obratila Dejanu Lekiću, jednom od onivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i osnivaču portala Ekstremna ekologija (xEco – Extreme Ecology), tvorcu desktop i mobilne aplikacije xEco Vazduh. Kako je moguće da grad, ali i Agencija, vazduh vode kao „odličan“ ili „neznatno zagađen“, ako je on najzagađeniji u Evropi?

„To je zato što se indikativna merenja prema postojećoj zakonskoj regulativi ne uključuju u ocenu, što je besmislica jer bismo modeliranjem lako došli do nedostajućih podataka i zaključili potpuno isto što je i zaključak iz indikativnih merenja -> III kategorija, prekomerno zagađen. Vazduh je prekomerno zagađen za srednje godišnje koncentracije PM 10 iznad 25µg/m3.“

„Kratkoročni“ plan bez roka

Na žalost, kada je u pitanju Leskovac, ovde kontradiktornostima nije kraj, navode iz Tima 42. Oni ukazuju na to da je Grad Leskovac i u februaru 2022. usvojio Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha.

„Kratkoročni akcioni planovi donose se kada postoji opasnost da nivoi zagađujućih materija prekorače koncentracije graničnih ili ciljnih vrednosti opasnih po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Cilj ovakvih dokumenata jeste pre svega da se hitnim delovanjem spreči štetan uticaj zagađenja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu“, pojašnjavaju iz Tima 42.

Međutim, iako u nazivu kratkoročan, ovaj plan ne sadrži konkretne rokove za primenu mera koje predviđa, što rezultira time da se njegova implementacija beskonačno odlaže, navodi se. Iz Tima 42 skreću pažnju na to da su njihove analize primene KAP-a koje je Tim 42 sproveo pokazale da ovaj plan do sada nije doprineo rešavanju ni najosnovnijih stvari u oblasti kvaliteta vazduha.

„Blagovremeno informisanje građana o kvalitetu vazduha putem automatske merne stanice još uvek ne postoji. Lokalni registar zagađivača nije u funkciji, podaci o zagađivačima ostaju nedostupni javnosti. Rad nekoliko stacionarnih izvora na teritoriji grada je zabranjen zbog prekoračenja emisije zagađujućih materija u isto vreme kada su nadležni uveravali javnost da je vazduh dobar“, kažu iz leskovačke organizacije.

Železnička stanica u Leskovcu
Železnička stanica u Leskovcu; Foto: Iskra Krstić / Mašina

U Srbiji zbog zagađenog vazduha prevremeno umre 11.000 ljudi

„Prema procenama iz Programa zaštite vazduha u RS, zagađen vazduh godišnje dovede do oko 11.000 prevremenih smrti u Srbiji, dok oko 14.000 stanovnika završi u bolnicama zbog respiratornih i kardiovaskularnih tegoba“, podsećaju iz Tima 42.

Zbog svega ovoga, Tim 42 traži od nadležnih da unaprede sistem informisanja građana Leskovca o kvalitetu vazduha, kao i merama koje mogu da preduzmu da bi zaštitili svoje zdravlje. Zahteva se izrada Izveštaja o implementaciji Kratkoročnog akcionog plana na godišnjem nivou, kako bi javnost bila upoznata sa merama koje se preduzimaju da se kvalitet vazduha unapredi. Iz Tima 42 naglašavaju da je najvažnije da gradske vlasti prioritizuju aktivnosti na unapređenju kvaliteta vazduha u cilju zaštite zdravlja i života ljudi.

I.K.

Prethodni članak

„Vоdа је živоt, vоdа је hrаnа. Ne zapostavimo nikoga“, uzalud poručuju Ujedinjene nacije

Zeleno-levi front najoštrije osuđuje hapšenje aktivista Branka Tomića i Bate Radovića

Sledeći članak