Večeras u ULUS-u otvaranje 14. Kondenz – Festivala savremenog plesa i performansa

Izvođenjem predstave „dragON aka PHOENIX“ u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu, večeras u 19 časova počinje 14. izdanje Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, pod sloganom „Horizontalna rasprostiranja“.

Četrnaesto izdanje Kondenz festivala predstaviće različita plesna izvođenja i performanse koji se bave mnogobrojnim temama, poput tela u u protestu i slavlju na dreg sceni, istražujući njihovu povezanost u plesu i koreografiji ((DragOn aka Phoenix), seksualnosti (Jagode i šlag) i srama (One stvari). Neka od predstava će se baviti i pitanjem borbe za dostojanstven život svih (Ples do nove zore), društvenih sila imobilizacije (Precarious Moves) kao i prostora telesnog zajedništva kroz koreografiju (DOWL). Tu su i tematizacije telesnosti kroz performans (Daikon, Ja i dalje hodam, DITIRAMBI ili Plesna izvedba pisanja) telesnih povreda i transformacija (Iz tela za telo), brige za nove generacije (kroz Puzzle program i rad Kolo), kao i predstavom o osećanju hronične iscrpljenosti kao propratnom efektu neadekvatnih uslova rada (O iscrpljivanju), kojom se festival zatvara.

U okviru Festivala biće organizovano i nekoliko diskusionih i diskurzivnih programa, poput predstavljanja knjige „Feminist Pornscapes“ o transformacijama načina rada u polju plesa i umetnosti uopšte, razgovor o propitivanju plesnog nasleđa (video intervju sa Dalijom Aćin Thelander), program na temu pitanja starenja tela u plesu (kroz projekat „Dance On, Pass On, Dream On“) i mnogi drugi.

U uvodnom tekstu autorke festivala Ana Dubljević, Mirjana Dragosavljević, Marijana Cvetković iz Stanice Servisa za savremeni ples, pozivaju se na kolektivne, horizontalne i feminističke savremene prakse:

„Želimo da se, kao kolektiv i zajedno sa publikom, pitamo: možemo li da razumemo zajedničko osnaživanje na nov način? Da stavimo na stranu staru dobru, okamenjenu Snagu, vertikalnu, stabilnu silu koja nas drži, ali čija nas prinuda opterećuje i umara. Da umesto nje, kao što to predlažu savremene feminističke struje, u osnaživanju tragamo za potenciom, onom ne-centralnom moći koja jača kroz fluidno, horizontalno rasprostiranje, koja dela s brigom i ne stidi se.“

U periodu post-pandemije i post-tranzicije, organizatorke festivala skreću pažnju na važnost pružanja podrške akterima i akterkama domaće nezavisne plesne scene, kao i sistemskog bavljenja razvijanjem scene kao umetničkog, kulturno-političkog i ekonomskog „habitusa“.  

Jedna od kustoskinja festivala, Marijana Cvetković, za Mašinu je izjavila da ovogodišnjim festivalom ponovo žele da ukažu na urgentnu potrebu za zajedništvom, solidarnošću, brigom jednih za druge, saradnjom „čiji je cilj stvaranje nečeg zajedničkog što će da traje i što će radikalno da promeni naše živote“.

„Kroz feminističku perspektivu gledamo na potencijale umetnosti (i plesa) da obezbedi takav prostor kako bi se ljudi prisetili šta znači biti sa drugima u sigurnom prostoru,“ pojasnila je.

Na molbu da obrazloži zbog čega su ključna pitanja ovogodišnjeg festivala – kome pripada umetnost i ko ima pravo na umetnost, Marijana Cvetković odgovara da su „deelitizacija i dehijerarhizacija suštinska opredeljenja Kondenza jer on sam nastaje kroz predloge, zajednička promišljanja i interesovanja šarenolike zajednice koja dobija ovaj festival svake godine da iskaže ono što je preokupira, da otvori teme koje su teške ili da se jednostavno sretne sa onima sa kojima se oseća dobro i sigurno, posebno u vreme pandemije virusa, prekarnosti i opšteg straha“.

Ne manja zanimljivost ovogodišnjeg Kondenza je i uvođenje ideja i koncepata istorijskog Pokreta nesvrstanih koji se promišljaju i transponuju u polje plesa kroz novi regionalni projekat (Non)Aligned Movements. Projekat se razvija kroz platformu Nomad Dance Academy (NDA) i omogućava veće i intenzivnije prisustvo plesnih aktera iz bivše Jugoslavije i Bugarske kao glavnih pokretača NDA.

„Prinicipi ravnopravnosti i saradnje, solidarnosti sa svim aktuelnim društvenim borbama, antikolonijalnog odnosa prema sebi samima i prema drugima, feminističke prakse brige i solidarnosti su temeljne vrednosti Pokreta nesvrstanih koje svesno i angažovano preuzimamo i ističemo kao sopstvene principe rada u lokalnom, regionalnom i međunarodnom kontekstu,“ navodi se u uvodnom tekstu festivala.

Ove godine Festival Kondenz se održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu.

Svi programi Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Kulturnom centru Magacin i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

V.K.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članak

Zdravstveni radnici prete štrajkom američkom privatnom zdravstvenom gigantu

Deset hiljada radnika preduzeća Džon Dir štrajkuje zahtevajući veće plate

Sledeći članak