Vlasnici nelegalnih objekata i policija sprečili protestnu šetnju povodom Dana voda u Beogradu

Protestna šetnja na Savskom nasipu povodom Svetskog dana vode, 2019; Foto: Predrag Momčilović / Mašina
Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Okupljeni građani na protestnoj šetnji na Savskom nasipu povodom Svetskog dana voda bili su onemogućeni da održe svoju akciju i izraze nezadovoljstvo urbanizacijom ovog dela priobalja, koje je značajno za odbranu od poplava i vodosnabdevanje Beograda.

Osnovna poruka skupa u Beogradu je bila da svako mora imati pristup kvalitetnoj vodi za piće i da se zbog privatnih interesa vlasnika vikendica i vila ne sme ugožavati vodosnabdevanje celog grada.

Međutim, oko 150 okupljenih građana i građanki u šetnji su onemogućili upravo vlasnici nelegalnih vikendica i vila na Savskom nasipu, koji su organizovali neprijavljeni kontraskup.

Uprkos tome što su inicijativa Pravo na vodu i grupa „Savski nasip“ policiji uredno prijavili protestnu šetnju povodom Dana voda, čuvari reda nisu omogućili nesmetano održavanje ovog skupa već su oformili kordon čime su sprečili građane da prošetaju a time i stali u zaštitu interesa vlasnika nelegalnih objekata na nasipu.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Nakon što je pokušaj mirne šetnje fizički sprečen od strane policije i par desetina okupljenih na kontraskupu, najavljeni su novi protesti na Savskom nasipu kako bi se zaštitio javni interes.

Dan akcije – Voda za sve!“ koji je danas organizovan povodom Svetskog dana voda podrazumevao je niz akcija širom Srbije, a ideja koju su organizatori hteli da prenesu jeste da je voda osnovno ljudsko pravo a ne roba i kao takva treba da postane deo Ustava Republike Srbije.

P.M.

Prethodni članak

Čelična krila naše armije: Muzej vazduhoplovstva između „vazduplohovizacije“ i militarizacije

Na današnji dan počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Sledeći članak