Zahtevi za bliže definisanje diskriminacije na radu u toku perimenopauze i menopauze

Vreme je da Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja i druga vladina tela SAD priznaju bezbroj načina na koje perimenopauza i menopauza stvaraju prepreke za zaposlene žene, piše Ms. Magazine.

Sve češće se govori o potrebi da se, pored prepoznavanja prava žena na menstruaciju na radu, prepozna i činjenica da perimenopauza i menopauza stvaraju određene prepreke u radnom okruženju koje treba prilagoditi kako bi žene mogle nesmetano da rade i napreduju na poslu.

Takav zahtev postoji i u Sjedinjenim Američkim Državama, i upućuje se Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC), vladinom telu koje je odgovorno za sprovođenje saveznih zakona protiv diskriminacije na radu na osnovu veroispovesti, nacionalne, rasne, polne i rodne pripadnosti, seksualne orijentacije, godina starosti ali i protiv diskriminacije trudnica, osoba sa invaliditetom.

Set zakonskih propisa koji bliže definišu zabranu diskriminacije na radu

Kako se navodi u tekstu objavljenim u Ms Magazine, Zakon o pravima radnica trudnica (PVFA) je, nakon decenijske kampanje, stupio na snagu ovog leta. „Među propisima Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja postoji lista zdravstvenih stanja koje imaju veze sa trudnoćom i porođajem, koje su poslodavci dužni da poštuju“, piše u tekstu i dodaje se da ova stanja imaju veze sa svim fazama reproduktivnog života – od menstruacije, trudnoće, porođaja i perioda postpartuma, ali i laktacije. Propisi prepoznaju i situacije gubitka ili prekida trudnoće.

Tako propisi kažu da je, na primer, „dojenje zdravstveno stanje povezano sa trudnoćom, nepovoljniji tretman zaposlenih u laktaciji može dovesti do zaključka o nezakonitoj diskriminaciji“. Aktivistkinje i stručnjakinje ipak navode da propisima mora biti obuhvaćena i perimenopauza i menopauza.

Potreba da se perimenopauza i menopauza jasnije definišu zakonima

Menopauza predstavlja završetak reproduktivnog perioda života žene prestankom folikularne aktivnosti jajnika, i ona nastupa u proseku oko 50. godine starosti žene. Perimenopauza je vremenski period koji nastupa pre menopauze i u toku kog nastupaju brojni simptomi i stanja koji mogu smanjiti kvalitet života žena. Ovaj period može trajati i do deceniju pre ulaska u menopauzu.

Simptomi koji se javljaju u toku perimenopauze, a navodi se da je takvih simptoma i preko trideset, mogu obuhvatati migrene, nesanice, valunge ali i potencijalno ozbiljnija stanja prouzrokovana hormonskim promenama.

„Nekoliko nedavnih studija dokumentuje bezbroj načina na koje perimenopauza i menopauza stvaraju prepreke za milione zaposlenih žena“, navodi Dženifer Vejs u svom autorskom tekstu, i dodaje da simptomi menopauze utiču na poslovne rezultate, što prema proračunima klinike Mejo iznosi procenjenih 1,8 milijardi dolara izgubljenih plata godišnje.

Menopauza, kao deo reproduktivnog perioda, se zakonski može povezati sa PVFA zakonom što, navodi se, može doprineti smanjenju ukupne marginalizaciju žena u perimenopauzi i menopauzi, marginalizaciji koja se postoji i odražava se i u medicinskoj praksi, obrazovnim programima, širem društvu, kao i na radnom mestu.

I.P.

Prethodni članak

Nacrti medijskih zakona ne predstavljaju kompromis ni suštinsku medijsku reformu, kažu iz Koalicije za slobodu medija

Inicijativa pacijenata Paunove: 80 dana bez adekvatne medicinske pomoći, najavljen protest

Sledeći članak