Zakazan veliki protest prosvetnih radnika i radnica

Četiri prosvetna sindikata pozivaju na zajednički protest zakazan za utorak 26. septembra 2023. godine u 12 časova u Beogradu. Prosvetari su nezadovoljni generalnom situacijom u sistemu obrazovanja i visinom zarada zaposlenih u ovoj oblasti.

„Socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina. Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama“, stoji u saopštenju sindikata.

Oni ukazuju i da nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkicju, a više administrativnu i formalnu. I upozoravaju da se vrši diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji.

Protest 26. septembra će početi ispred Narodne skupštine odakle će krenuti protestna šetnja do Vlade, gde će se predati zahtevi i zatražiti prijem predstavnika sindikata.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije koji zajednički organizuju protest pozivaju sve koleginice i kolege, ali kako kažu, pre svega roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane da uzmu učešće u borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji.

M.M.

Prethodni članak

Motive treba da utvrdi policija i tužilaštvo, kaže Predrag Voštinić

„Antifašistički školski priručnik“: značajna izložba grafičkih i fotografskih radova iz Španskog građanskog rata

Sledeći članak