Zakon o policiji se ponovo povlači iz procedure

Predsednica vlade je naložila povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima iz procedure i najavila dalji rad na oštro kritikovanom dokumentu.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić u konsultaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem dala je nalog za povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima iz procedure, javlja portal N1.

Vlada se na ovaj potez odlučila pre isteka javnog uvida u nacrt zakona, koji je prvo zakazala za period od 21. i 27. decembra, odnosno za vreme godišnjeg odmora međunarodnih institucija, ali je nakon negativne reakcije javnosti i civilnog društva produžila do 22. januara.

Brnabić je, prema pisanju N1, povlačenje obrazložila sa potrebom da se nastave široke konsultacije o zakonu, odnosno „da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Republike Srbije“.

Podsetimo, opozicija i civilno društvo su tvrdili da je novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima još opasniji od onog koji je u septembru prošle godine povučen iz procedure nakon intervencije šefa države.

Ukoliko bi se donelo zakon kakav je za sada povučeni Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima policija bi dobila ovlašćenja da zabranjuje okupljanja, ispoljava silu nad pasivnim demonstrantima, uključujući i upotrebu gumenih metaka i elektrošokera, da vrši pretres stanova bez sudskog naloga, prisustva vlasnika i svedoka, angažuje „pomoćnu policiju“ i nesputano vrši biometrijski nadzor. Policija bi bila značajno centralizovana i izložena političkom uticaju proširivanjem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova.

Kako je to ranije za Mašinu prokomentarisao doktor političkih nauka Radivoje Jovović, „Reč je o jednoj od najopasnijih mera koje je Vučićev režim u deset godina svoje mračne vladavine ispostavio društvu, koja nas vodi u diktaturu i policijsku državu“.

A.J.

Prethodni članak

Nastavljaju se predatorske prakse izvršitelja u slučaju Dragane Milisavljević

Ko je zadužen za praćenje koncentracija amonijaka, pitali smo stručnjake

Sledeći članak