Zaštitnici novosadskog priobalja: „Ukoliko dođe mašina, ići ćemo pred nju“

Građani okupljeni oko Šodroš Survivor kampa pozivaju sve kojima je stalo do toga da poslednja autohtona šuma u Novom Sadu bude sačuvana da im se pridruže na terenu, očekujući policiju i mašine za razminiravanje.

„Lajkovi neće zaustaviti mašine!

Došao je momenat konkretne odbrane.

Sutra nećemo imati šta da branimo.

Dođite u prepodnevnim časovima u Šodroš Survivor Kamp da odbranimo Novi Sad!“,

poručili su iz Ekološkog fronta Novi Sad 16. oktobra, pozivajući građane da dođu u Šodroš Survivor kamp i pridruže im se u nenasilnom otporu i odbrani Šodroša.

Naime, okupljeni u Šodroš Survivor kampu su upozoreni „da u ponedeljak, 17. oktobra na područje Kameničke ade i Šodroša dolaze mašine Milenijum tima praćene jakim policijskim snagama u opremi za razbijanje demonstracija. Razlog je navodna potreba da se ‘razminira’ teren“, kako su putem saopštenja javnost obavestili ovi aktivisti za zaštitu poslednje autohtone šume i prirodne zaštite Novog Sada od poplava: Dunavca, Šodroša i Kameničke Ade.

Oni su se zapitali kako to da građani nisu upozoreni na opasnost od nekakvih zaostalih mina prethodnih godina i šta će biti sa policajcima ako se mine danas aktiviraju. Takođe su apelovali na policiju da ne upotrebljava silu i stane na stranu građana ako novosadske vlasti na njih ponovo pošalju privatno obezbeđenje.

„Kamperi se sa policijom neće sukobljavati, ali mašinu koja uništava sve pred sobom će zaustaviti“, poručili su, pozvavši sve Novosađane i Novosađanke da se priključe odbrani priobalja od investitorskog urbanizma, a institucije da odmah obustave pripremene radove za izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Izvor: Ekološki front Novi Sad / Facebook

Iz Šodroš Survivor kampa skreću pažnju da planirani most, koji ugrožava Šodroš, nije obilaznica, te da će kilometar i po dugački vijadukt obezvrediti imovinu građana u tom delu grada. Dodaju da je urbanizacija brodogradilišta protivna Prostornom planu Republike Srbije, da nije bilo javnog uvida u projekat mosta i prateću infrastrukturu, „a sa time u vezi ne postoji građevinska dozvola koja bi omogućila početak bilo kakvih radova na terenu“ (kurzivi redakcija). Kako se u saopštenju naglašava, nema ni strateške procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture. Iz Šodroš Survivor kampa tvrde da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine obmanulo Biro Bernske konvencije, pred kojim je 15. septembra pokrenut proces koji se tiče novosadskog priobalja, odgovorivši ovom telu Evropske unije da izveštaj Strateške procene uticaja na životnu sredinu postoji.

Aktivisti podsećaju na to da je Bernska konvencija ratifikovana u Republici Srbiji kao zakonski akt, što znači da radova ne bi smelo da bude bar do marta 2023, kada ističe rok koji je biro ovog tela Srbiji dao za dostavljanje dodatnih podataka u vezi sa projektom.

„Dunavac i Šodroš su besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava. U svetlu velike nadolazeće ekonomske krize, velikog rata u istočnoj Evropi i klimatskih promena, nedopustivo je ovakvo bespotrebno rasipanje novca građana i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat i pomeranje nasipa,  kako bi se džepovi prebogatih investitora još više napunili, a građani oterali u još veću prezaduženost“, naglašavaju iz Šodroš Survivor kampa.

Novosadski aktivisti su prethodne dve godine projektu pokušavali da se usprotive institucionalnim putem.

„Dopisi, obraćanja, peticije, primedbe, sve je listom ignorisano i odbacivano. Kamp je nastao na mestu gde je izvršena protivzakonita seča stabala bez ijednog jedinog dokumenta i dozvole u periodu kada je seča zakonom zabranjena. Inspekcije i Vojvodina šume nisu reagovali na predstavke i dopise.“

Oni poručuju da su kamperi danonoćno na terenu duže od četiri meseca i da će stati ispred mašina koje dolaze da unište sve pred sobom.

„Potrebna nam je pomoć, čekamo vas. I njih.“

I.K.

Prethodni članak

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva inicijativa A 11 je pokrenula kampanju „(Anti)socijalne karte“

Zelenović: „Zašto mi imamo najskuplji dizel u regionu?“

Sledeći članak