Zbog poplava uvedena vanredna situacija u većem broju opština u Srbiji

Pripadnik Sektora za vanredne situacije tokom poplave u Osečini; Foto: MUP Srbije

Usled rasta vodostaja na mnogim rekama i poplava u poslednja 24 sata proglašena je vanredna situacija u 14 opština. Nakritičnija situacija je u opštini Ljubovija gde je poplavljeno više od 700 domaćinstava a reka Ljuboviđa je odnela tri mosta. Vojska Srbije i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije se nalaze na terenu i pomažu u zaštiti stanovništva.

Vanredna situacija je proglašena u više opština u Mačvanskom, Kolubarskom i Zlatiborskom okrugu: Osečina, Krupnj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Arilje, Kosjerić, Lučani, Ivanjica, Kraljevo, Ljig, Mionica, Koceljeva i Vladimirci.

U opštini Ljubovija je palo 210 litara kiše po metru kvadratnom što odgovara višemesečnim padavinama, javlja RTS.

U toj opštini je poplavljeno više stotina domaćinstava, a voda je uništila i useve. Ljuboviđa je porušila i tri mosta pa su tako neka naselja odsečena. Vojska Srbije je saopštila da će u opštinama Mali Zvornik i Ljubovija njeni pripadnici danas sagledati mogućnosti za postavljanje privremenih mostova na mestu gde su bujični tokovi odneli postojeće.

Situacija je katastrofalna. U Ljuboviji nema vode za piće, a 100 domaćinstava je ostalo i bez struje, izjavio je predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević, prenosi Insajder.

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković se u izjavi za RTS požalio na nedostatak mehanizacije:

Uvek može bolje, nismo imali dovoljno mašina, imali smo četiri-pet mašina. Ovo je najveća poplava do sada koju je naš kraj doživeo, rekao je Nedeljković za RTS.

Iz MUP-a saopštavaju da su „specijalistički timovi za spasavanje evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.“

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, usled obilnih padavina, 24 časa dnevno su u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama, saopštava MUP.

Nabujala reka Moravica kod Ivanjice; Foto: Ivica Drobac / Facebook

Tokom dana su se na društvenim mrežama pojavile fotografije i snimci koje pokazuju koliko loš odnos prema prirodnim dobrima doprinosi povećanju štete prilikom prirodnih nepogoda.

Na jednoj od njih se vidi nabujala reka Moravica kod Ivanjice. U koritu reke se nazire konstrukcija za minihidroelektranu koja je naterala nabujalu reku da promeni tok i odnese deo magistralnog puta koji povezuje Ivanjicu i Arilje. Upućeni kažu da ova reka nikad ranije nije plavila na tom potezu.

U izjavi za RTS hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković je rekao „da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici“.

Ipak, meteorolozi javljaju da se tokom dana očekuje stagniranje rasta vodostaja koji su trenutno oko i iznad nivoa vanredne odbrane od poplava, dok se od četvrtka očekuje prestanak padavina i porast temperature.

M.M.

Prethodni članak

Ne radi se o „jednakosti“ – kako žive umetnice i kulturne radnice

Novi pritisci na sindikalce u Juri

Sledeći članak