Protest protiv ubistvenog zagađenja vazduha

Snimak ekrana: Prenos uživo sa protesta protiv zagađenja vazduha; izvor: Ne davimo Beograd / Facebook

U Beogradu je u nedelju održan protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji. Nekoliko hiljada građana okupilo se najpre na beogradskoj Slaviji, nakon čega su se u protestnoj šetnji uputili do zgrade Vlade Srbije, gde su ostavili zahteve za donošenje mera protiv zagađenja vazduha i bolje informisanje javnosti.

Na protest pod nazivom „Protest za bezopasan vazduh“ pozvala je inicijativa Eko straža, a podržalo ga je nekoliko ekoloških i političkih organizacija, uključujući Ne davimo Beograd, Odbranimo reke Stare planine, Pravo na vodu, i druge.

Eko straža i okupljeni građani od Vlade pre svega zahtevaju poštovanje Ustava Republike Srbije, koji članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Gradovi u Srbiji se sve češće nalaze na listi najzagađenijih gradova na svetu. Ekološke organizacije i stručnjaci upozoravaju na to da vlasti ne ulažu dovoljno u rešavanje problema zagađenja vazduha koji izaziva hronične zdravstvene tegobe i prevremenu smrt hiljada građana Srbije.

Posebno je zabrinjavajuće što je Agencija za zaštitu životne sredine Srbije nedavno promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha tako da se „zagađen“ vazduh našao u kategoriji „prihvatljivog“, dok je načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović, ostao bez posla nakon što je javno govorio o problemima zagađenja. Njegovo vraćanje na radno mesto našlo se među dvadesetak juče podnetih zahteva.

Građani su od Vlade zahtevali i procesuiranje krivičnu odgovornih za netačno informisanje o problematici zagađenja vazduha.

Podsetimo, uz to što raste broj istraživanja koja svedoče o zdravstvenim posledicama zagađenosti vazduha po zdravlje ljudi, nedavno je i prvi put sudski dokazano da aerozagađenje ubija, kada je Britanski sud u prelomnom postupku prihvatio medicinske dokaze da je devetogodišnja devojčica umrla od zagađenja vazduha.

I.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE