Nakon niza kritika fejsbuk odustaje od explore feeda

Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference

Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference

Kompanija Fejsbuk je juče objavila da odustaje od eksperimenta sa explore feedom.

Explore feed je, od oktobra 2017. godine, testiran u šest zemalja (Šri Lanka, Slovačka, Bolivija, Gvatemala, Kambodža i Srbija). Tim testom objave stranica koje korisnici prate Fejsbuk je uklonio sa newsfeeda i smestio ih u zasebni odeljak – explore feed.

U jučerašnjem saopštenju Fejsbuk je objavio da su odlučili da odustanu od explore feeda nakon što su kroz istraživanja obavešteni o tome da je ova opcija korisnicima značajno otežala informisanje, a da im, pritom, nije pomogla da se istovremeno tešnje povežu sa prijateljima i porodicom. Fejsbuk, međutim, konstatuje i da će nastaviti da prioritizuje privatne u odnosu na javne sadržaje, vraćajući potonje u news feed, ali smanjujući im obim.

Ono o čemu ostaje da se spekuliše je da li korisnici isprva nisu bili zadovoljni primanjem objava stranica koje zapravo prate, a koje često imaju politički i informativni sadržaj, ili pak agresivnim marketingom komercijalnih proizvoda koji vas biraju kao „metu“ na osnovu uzrasta, roda, i drugih privatnih informacija?

Kao što je Mašina već pisala, već u prvoj nedelji testiranja explore feeda se pokazalo da on izuzetno negativno utiče na male medije, u mnogim slučajevima drastično smanjivši njihovu vidljivost, čak na trećinu ili četvrtinu prethodne. Nešto manju štetu su pretrpeli veliki mediji, i oni koji su platili da ostanu na njuzfidu. Zato su mnogi nazvali ovaj potez „katastrofalnim“ i izrazili podozrenje da je primarni motiv kompanije povećanje profita od komercijalizacije sadržaja, a sve pod sloganom da će fejs „uvek biti za dž“.

 

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE