Vlasnici nelegalnih objekata i policija sprečili protestnu šetnju povodom Dana voda u Beogradu

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Okupljeni građani na protestnoj šetnji na Savskom nasipu povodom Svetskog dana voda bili su onemogućeni da održe svoju akciju i izraze nezadovoljstvo urbanizacijom ovog dela priobalja, koje je značajno za odbranu od poplava i vodosnabdevanje Beograda.

Osnovna poruka skupa u Beogradu je bila da svako mora imati pristup kvalitetnoj vodi za piće i da se zbog privatnih interesa vlasnika vikendica i vila ne sme ugožavati vodosnabdevanje celog grada.

Međutim, oko 150 okupljenih građana i građanki u šetnji su onemogućili upravo vlasnici nelegalnih vikendica i vila na Savskom nasipu, koji su organizovali neprijavljeni kontraskup.

Uprkos tome što su inicijativa Pravo na vodu i grupa „Savski nasip“ policiji uredno prijavili protestnu šetnju povodom Dana voda, čuvari reda nisu omogućili nesmetano održavanje ovog skupa već su oformili kordon čime su sprečili građane da prošetaju a time i stali u zaštitu interesa vlasnika nelegalnih objekata na nasipu.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Nakon što je pokušaj mirne šetnje fizički sprečen od strane policije i par desetina okupljenih na kontraskupu, najavljeni su novi protesti na Savskom nasipu kako bi se zaštitio javni interes.

Dan akcije – Voda za sve!“ koji je danas organizovan povodom Svetskog dana voda podrazumevao je niz akcija širom Srbije, a ideja koju su organizatori hteli da prenesu jeste da je voda osnovno ljudsko pravo a ne roba i kao takva treba da postane deo Ustava Republike Srbije.

P.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE