Aktivisti u BiH imaju samo dan da spreče ukidanje zakonske prepreke za izgradnju MHE

Amandman na Zakon o elektrilnoj energiji o kom će parlament Federacije BiH glasati 21. juna preti da poništi najveći uspeh desetogodišnje borba aktivista za zaštitu reka u domenu legislative.

U Federaciji BiH je od prošle godine na snazi najprogresivnije zakonsko rešenje u regionu iz tačke gledišta zaštite planinskih reka od izgradnje malih i mini hidroelektrana.

U pitanju nije ni moratorijum ni potpuna zabrana – mere koje su iznova javnosti obećavali različiti akteri u državama u kojima se već deceniju „kolje vo za šniclu“, a pitka voda i opstojnost ekosistema žrtvuju za mizerne udele električne energije u potrošnji na nacionalnom nivou.

Radi se o Zakonu o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim je zabranjeno obavezno izdavanje energetskih dozvola za MHE instalisane snage do i uključujući 10 MW, odnosno njihovo izdavanje po automatizmu, na osnovu samih koncesija. Taj zakon izglasao je u julu 2022. prethodni saziv parlamenta Federacije BiH.

„Ovim narodskim zakonom, kako je nazvan, praktično je zabranjeno planiranje i izgradnja najmanje 100-ak mHE, čim je zaštićen veliki broj naših prelijepih planinskih rijeka, komentarišu ovih dana iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, fondacije koja je članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Lejla Kusturica, direktorka fondacije ACT, je donošenje dopuna Zakona o električnoj energiji 2022. ocenila kao istorijsku odluku i „rezultat pritiska i desetogodišnje borbe aktivista i aktivistica u brojnim lokalnim zajednicama koje su se odlučno suprotstavile izgradnji ekocidnih MHE“.

Umesto da se od toga pođe korak dalje, ka potpunoj zabrani MHE u FBiH i Republici Srpskoj (u kojoj su početkom 2022. ukinute feed-in tarife za MHE, glavni finansijski motiv njihove gradnje), te preispitaju postojeći koncesioni ugovori, postoji opasnost da se situacija preokrene.

Naime, aktivisti u Federaciji BiH su samo dva dana pred sednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanu za 21. jun, na kom će novi saziv parlamenta glasati za novi Zakon o električnoj energiji u FBiH, saznali da je jedan poslanik predložio da se iz nove verzije zakona izbaci zabrana izdavanja energetskih dozvola.

„Danas smo dobili informaciju da je Haris Silajdžić, zastupnik Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, predložio amandman na Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH kojim bi praktično ponovo bila dozvoljena izgradnja novih malih hidroelektrana“, objavili su na društvenim mrežama 19. juna.

Aktivisti apeluju na ostale poslanike da odbiju predloženi amandman i usvoje Zakon o električnoj energiji u FBiH u formi u kojoj je i predložen, odnosno „ostanu dosljedni i zadrže ranije usvojenu zabranu izgradnje novih mHE“.

„Mi nastavljamo borbu za spas svih bosanskohercegovačkih rijeka i uvjereni smo da će poslanici entitetskog parlamenta zadržati dosljednost i stati uz građane i građanke koji su ih izabrali“, poručuju iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Značaj zakona i strategije kojima je regulisana izgradnja MHE u susednim državama ne zaustavlja se na državnim granama. Kako je za Mašinu ranije komentarisala Lejla Kusturica:

„Rijeke su povezane, i štetna intervencija na jednoj lokaciji odražava se ne samo na najbliže selo i državu kojoj lokacija pripada, već na celu regiju“.

I.K.

Prethodni članak

Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika, poruka je nekoliko odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda

„Najveći uspeh je solidarnost i sloga zaposlenih“, kaže Uroš Savić, predvodnik štrajka u Falk Istu

Sledeći članak