Asocijacija NKSS: Borba se nastavlja

Kako do dostojanstvenog rada u kulturi biće tema javnog foruma koji se održava u petak 14. jula sa početkom u 19 časova na platou ispred ULUS galerije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Nakon javnog odgovora Ministarstvu kulture koji je uputila Nezavisna kulturna scena Srbije ističući da je polje kulture „u rasulu“ i da nisu dovoljne kozmetičke, već strukturne promene, ova asocijacija koja broji preko sto organizacija iz cele Srbije aktivnih na nezavisnoj kulturno-umetničkoj sceni, organizuje nove akcije.

Ovaj put radi se o javnom forumu o aktuelnim kulturnopolitičkim temama koji se organizuje u petak 14. jula u 19 časova na platou ispred ULUS galerije u Knez Mihailovoj ulici i u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika Srbije (ULUS). Nezadovoljni formulisanim odgovorima na preko četrnaest strana koji su im pristigli sa adrese u Vlajkovićevoj 2, mnogobrojni akteri u sektoru kulture nastavljaju dalje da artikulišu borbu za bolje uslove rada:

„Meseci borbe kulturnih radnica i radnika za bolje uslove rada artikulisane u okviru kampanje ’Za dostojanstven rad u kulturi’, napisana saopštenja, upućeni apeli i zahtevi, na desetine stranica obrazloženih problema i formulisanih rešenja – da bi Ministarstvo konačno odgovorilo da oni ’nisu nadležni’ za mnoga pitanja, ’da nisu u mogućnosti’ da sprovedu mnoge procedure, ’da nije moguće ukinuti’ loše prakse, da pogubne zakonske okvire ’nikako nije moguće izmeniti’”.

Njihove analize pokazuju da se budžeti smanjuju, umesto da se povećavaju, da Srbija ima procentualno najmanji budžet za kulturu od svih zemalja u regionu, da se na konkursima za savremenu umetnost izdvaja manje od 4% ukupnog budžeta Ministarstva kulture, da prosečni iznosi koje organizacije civilnog sektora u kulturi dobijaju za realizaciju projekata iznose manje od tri minimalca.

Tendencija ka kasnom raspisivanju konkursa se nastavlja, što će prema njihovom mišljenju, dodatno iscpeti scenu. Takođe, dosadašnja uspostavljena saradnja kroz, recimo, oformljenu radnu grupu u okviru Ministarstva kulture, radi iznalaženja rešenja povodom otpisa dugovanja samostalnih umetnica i umetnika ne pokazuje pozitivne ishode, uprkos višemesečnom radu i zalaganju predstavnika umetničkih udruženja da se prikupi sva dokumentacija i potrebni podaci.

Njihovo je mišljenje da ne postoji ni dobra volja niti mogućnost da se kreira fond za podršku hladnom pogonu za organizacije nezavisne scene, što su mnoga ministarstva u regionu već uradila i što jesu primeri dobre prakse na koje i lokalno ministarstvo može da se ugleda.

„Umetnice, kulturni radnici, glumice i glumci, ostaju nezaštićeni u javnim targetiranjima od pojedinih predstavnika vladajuće koalicije i s njima u vezi povezanim medijima,“ dodaju na spisak problema u najavi za program.

Ovaj razgovor ispred ULUS galerije se organizuje u povodu promocije Maneka broj 11, godišnjeg časopisa Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) sa ključnom temom „Decentriranost pogleda: Kako do dostojanstvenog rada“.

U okviru javnog foruma pod nazivom „Borba se nastavlja –  Kako do dostojanstvenog rada u kulturi?“ biće reči o tome šta predstavljaju nove borbe za bolje uslove rada u kulturi, koji su dalji koraci u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“, šta podrazumeva pitanje (plaćenog) rada, sigurnih radnih uslova, neophodnost zdravstvene zaštite, penzionog osiguranja, potrebe za slobodnim vremenom, plaćenim odmorom i dokolicom – koje su postale primarne teme „oko kojih se gradi svest o neophodnosti udruživanja i organizovanja“, kaže se u najavi programa.

Na javnom forumu će, između ostalih, govoriti: Vida Knežević, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (UO NKSS), Milica Pekić, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Dragoslava Barzut, Građanske inicijative, koordinatorka Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO, Tara Rukeci, Zrenjaninski socijalni forum, Bojan Đorđev, pozorišni reditelj i drugi učesnici i učesnice ovog javnog foruma.

A.J.

Prethodni članak

Umesto Ministarstva građevinarstva o planovima će odlučivati Agencija koju plaćaju investitori, ako se usvoji Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji

Inicijativa za Požegu poziva na borbu protiv akumulacionih jezera na planini Maljen, koji bi ugrozili domaćinstva i oranice

Sledeći članak