„Bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost”, poručuje Društvo konzervatora Srbije

Poslednje uslovljavanje donosioca odluka da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture anulira svoj rad na vrednovanju kompleksa Generalštaba u Beogradu, samo je do kraja ogolila svu beskrupuloznost sistema, smatra Društvo konzervatora Srbije.

Izuzetno retka pojava u našem društvu, vest da su dr Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnele ostavke na svoje direktorske funkcije Republičkog, odnosno gradskog beogradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nije za čuđenje, a još je manje za oduševljenje, navodi Društvo konzervatora Srbije (DKS) u saopštenju za javnost.

„Imajući u vidu višedecenijsko tendeciozno urušavanje službe koja je, pre svega, osnovana zarad višeg javnog interesa, a to je da štiti kulturno nasleđe države Srbije, poslednje uslovljavanje donosioca odluka da ta ista služba anulira rad na vrednovanju kompleksa Generalštaba u Beogradu, samo je do kraja ogolila svu beskrupuloznost sistema“, poručuju iz DKS.

Društvo konzervatora Srbije podseća da ovakvo uništavanje kulturnog nasleđa zarad oslobađanja građevinskog zemljišta od „tereta“ kulturnih dobara, nije nešto što se dešava samo u Beogradu. Kako iz DKS navode, na štetu svih nas, nebrojano je mnogo primera na čitavoj teritoriji Republike Srbije o kojima javnost malo zna jer se poslovi završavaju u kancelarijama lokalnih vlastodržaca, a minimalni ljudski i finansijski kapaciteti službe zaštite nedovoljni su za pokretanje borbe koja bi na bilo koji način mogla da ima pozitivan efekat.

„Ovim saopštenjem, Društvo konzervatora Srbije želi da podrži, pre svega, sve zaposlene u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i da im poruči da imaju na raspolaganju svu moguću pomoć u danima koji dolaze. Javno istupanje kolega ovih zavoda kojim iznose jedinstveno protivljenje rušenju Generalštaba, smatramo izuzetno važnim i kao strukovno udruženje apsolutno podržavamo. Društvo konzervatora Srbije podržava i koleginice dr Đukanović i Vučković u njihovoj poslednjoj odluci“, piše u saopštenju DKS.

Konzervatori Srbije upozoravaju celokupnu javnost da je krajnje vreme da obrati pažnju na kulturno nasleđe u svom okruženju, i time bude još jedan stub odbrane zajedničkih vrednosti Republike Srbije, i ujedno dragocena ispomoć na terenu malobrojnoj konzervatorskoj službi, jer bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost.

„U slučaju konkretnih aktuelnih dešavanja, podsećamo da je Društvo konzervatora Srbije potpisnik Deklaracije o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba, podsećamo i da je DKS strukovno udruženje koje čine profesionalci čija je najznačajnija misija zaštita viševekovne istorije na našim prostorima i prenošenje na buduće generacije“, dodaju iz DKS.

A.G.A.

Prethodni članak

Desnica ojačala pozicije na izborima za Evropski parlament

Položaj radnika i radnica u automobilskoj industriji u Srbiji, istraživanje CPE

Sledeći članak