Bijenale mladih u Beogradu od 29. jula do 5. septembra na više lokacija

Bijenale će obuhvatiti međunarodnu izložbu savremene umetnosti mladih, radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona i diskurzivni program.

Organizator bijenala je Udruženje likovnih umetnika Srbije, ULUS. Kako se navodi u zvaničnoj najavi, namera organizatora je da ponudi platformu za produkciju i izvođenje umetničkih radova, razmenu znanja i iskustava, izgradnju diskursa i ravnopravnu saradnju afirmisanim i novim akterima u polju umetnosti.

Kustoski tim Bijenala čine: Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su angažovane na osnovu konkursa.

Tokom više nedelja održavanja bijenala mladi umetnici će biti u prilici da radom i udruživanjem doprinesu njegovom stvaranju, formatiranju i budućem smeru razvoja, a publika će moći da vidi radove na više lokacija u Beogradu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin.

Ovogodišnje bijenale nadovezuje se na tradiciju Bijenala mladih koje se od početka šezdesetih do početka osamdesetih godina održavalo u Rijeci, a od 1994-2004 u Vršcu i oslanja na baštinu Fonda mladih nastajalu u periodu od 1972-1990. godine, koju čuva ULUS.

Bijenalu su prethodile pripreme ostvarene u okviru inicijative ULUS Mladih, formirane 2020. godine kao programske jedinice ULUS-a za saradnju s mladim umetnicima, njihovu promociju i osnaživanje. U pripremama, koje su sadržale dve faze, učestvovalo je 100 mladih umetnika, a projekat je volonterski podržao veliki broj etabliranih kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika.

Pripreme su obuhvatile i saradnju sa evropskim (Sala D’Art Jove, Barselona, Španija), regionalnim (Institut za savremenu umjetnost Crne Gore, Podgorica, Crna Gora, Fakultet za stvari koje se ne mogu naučiti, Skoplje, Severna Makedonija) i lokalnim (Dom kulture Studentski grad i Arhitektonski fakultet u Beogradu) organizacijama.

Svečano otvaranje Bijenala će se održati 29. jula od 17h u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan na svim lokacijama. Na sajtu ULUS-a dostupna je i ulaznica čijim štampanjem se ostvaruje popust za posetu lokacijama na kojima ulaz neće biti dostupan ostalim danima, odnosno Barutani, Rimskom bunaru i Vojnom bunkeru.

I.K.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članak

Većinski izborni sistem – pogrešan lek za političku korupciju

Geoks pakuje mašine i odlazi iz Vranja?

Sledeći članak