Danas prvo ročište u slučaju Crkve protiv stanara naselja „Stepa Stepanović“

Protest u naselju Stepa Stepanović; Foto: Nenad Porobić / Mašina

Danas u 14:15 časova u Višem sudu u Katanićevoj 15 u Beogradu biće održano prvo ročište za suđenje stanarima i stanarkama naselja Stepa Stepanović koje je tužila Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve.

Između ostalog u tužbi se navodi da su tuženi „izvršili akt smetanja postavljanjem fizičkih prepreka, svojim telima, zloupotrebom dece, neovlašćenim snimanjem, psovkama, vređanjem i drugim neprikladnim sredstvima sprečili pristup građevinskih mašina i sprečili izvođenje radova na izgradnji pravoslavnog hrama Prepodobne mati Angeline, 25. septembra 2019“.

Foto: Naselje Stepa Stepanović / Facebook

Kako se navodi u obaveštenju za javnost Udruženja stanara naselja „Stepa Stepanović“, među tuženima su i trudnice i majke sa decom, a čitav slučaj je kako navode „nezapamćen u dosadašnjoj istoriji Srbije“.

Da podsetimo, Patrijaršija je bez bilo kakvih dozvola započela izgradnju crkve brvnare još 2014. godine na parceli koja je prema urbanističkom planu namenjena Domu zdravlja i kulturnim i komercijalnim sadržajima.

Kao što je Mašina već izveštavala, stanari i stanarke su zaustavili ovu nelegalnu uzurpaciju zemljišta i pobunili se protiv kršenja zakona i prvobitnog urbanističkog plana, međutim ne samo da nije došlo do naznake razrešenja, već se kršenje zakona dalje nastavilo. Patrijaršija je parcelu ogradila žicom i postavila privatno obezbeđenje, a prošle godine je prisvojila još jednu susednu parcelu sa namerom da se na njoj izgradi stambena zgrada u njenom vlasništvu sa kotlarnicom na mazut.

U međuvremenu je netransparentnim putem izdejstvovala parcele od Vlade Srbije preko restitutucije, iako joj to zemljište nikada nije pripadalo, a još jedan nivo kršenja zakona sastoji se u tome što prema Zakonu o restituciji građevinsko zemljište koje ima javnu namenu, kao što je ovde slučaj, ne podleže restituciji.

Naselje koje po broju stanovnika parira manjim opštinama i gradovima u Srbiji nema Dom zdravlja, nema ni približno dovoljno vrtića ni škola, već ima situaciju da su stanari koji su se protiv višestrukog kršenja zakona pobunili i koji su stali u odbranu zajedničkog interesa svih nas, optuženi i dovedeni u situaciju da odgovaraju pred sudom, navodi se u saopštenju Udruženja stanara naselja „Stepa Stepanović“.

M.D.

Prethodni članak

Treba nam više štrajkačkih rep pesama

Ko je ko u evropskoj desnici

Sledeći članak